Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Naujienos ir informacija Pirmą kartą bus renkamas Lietuvos metų medis

Naujienos ir informacija

Pirmą kartą bus renkamas Lietuvos metų medis

The oldest tree of Bataszek 300Šiemet pirmą kartą bus surengtas Lietuvos metų medžio konkursas. Jo tikslas, kaip numato aplinkos ministro Kęstučio Trečioko praėjusią savaitę patvirtinti Lietuvos metų medžio atrankos konkurso nuostatai, – ne tik išrinkti Metų medį, kuris atstovaus Lietuvai Europos metų medžio konkurse, bet ir pagerbti kitus vertingiausius šalies medžius, skleisti informaciją apie juos kaip regiono savitumo ir patrauklumo dėmenis.

Konkursą organizuoja Aplinkos ministerija ir viešoji įstaiga „Lietuvos arboristikos centras“. Paraiškos bus priimamos visą birželį – nuo 1-os iki 30-os dienos. Konkurso dalyvius atrinks komisija, kurią sudarys jo rengėjų ir visuomeninių gamtosauginių organizacijų atstovai, kraštovaizdžio architektas, etnografijos ar istorijos specialistas, fotografas ar vaizduojamojo meno specialistas, dendrologas ar arboristas. Organizuojant konkursą antrą kartą ir vėliau, į komisiją numatyta įtraukti ir  paraiškos teikėją, kurio pasiūlytas medis ankstesniais metais bus tapęs laimėtoju.

Konkurso organizatoriai šiemet vertinimo komisijos posėdį surengs iki liepos 7 d. Jo metu bus išrinkta ne daugiau kaip 12 medžių, kurie dalyvaus antrajame etape.

Metų medį rinks visuomenė, balsuodama elektroninėje erdvėje. Atrinktų medžių sąrašas bus skelbiamas tinklalapiuose www.am.lt ir www.arboristai.lt, taip pat socialiniuose tinkluose, leidiniuose. Už konkurso dalyvius bus galima balsuoti nuo rugsėjo 5-osios iki spalio 10-osios. Lietuvos metų medis bus paskelbtas spalio 17 dieną.

Paraišką dalyvauti Metų medžio atrankos konkurse gali teikti fiziniai ir juridiniai asmenys elektroniniu paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba paštu: Aplinkos ministerijai, A. Jakšto g. 4, LT-01105 Vilnius. Joje turi būti nurodyta medžio rūšis, vardas, jeigu jį turi, augimo vieta (savivaldybė, miestas, miestelis, kaimas, viensėdis, gatvė, gretimybės) ir jos koordinatės, amžius, apimtis, aukštis ir kiti fiziniai parametrai, išskirtiniai biologiniai ir dendrologiniai bruožai. Be to, reikia pagrįsti, kodėl medis siūlomas konkursui, pridėti 1-3 jo nuotraukas ir (ar) ne ilgesnę kaip 3 min. vaizdo medžiagą, nurodyti istorinius duomenis arba pateikti žmonių liudijimus, mitus, legendas ir kitą, paraiškos teikėjo nuomone, svarbią informaciją.

Išrinktas Lietuvos metų medis kitąmet dalyvaus Europos metų medžio konkurse. Šis konkursas čekų iniciatyva pradėtas rengti 2011 metais. Tuomet Europos metų medžiu buvo išrinkta rumunų Lelicenio liepa, 2012 m. – vengrų Felsomocsolado liepa, 2013 m. – vengrų Egerio platanas, 2014 m. – bulgarų Sliveno guoba, 2015 m. – estų ąžuolas Saaremos saloje, šiemet – vengrų Bataszeko ąžuolas.

Plačiau apie 2016 metų Europos medžio rinkimų nugalėtojus galite sužinoti čia - http://www.arboristai.lt/naujienos-ir-informacija/1344-2016-met-europos-medziu-isrinktas-pukuotasis-azuolas-b-t-sz-k-vengrija

 

Informacijos šaltinis: www.am.lt

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.