Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Straipsniai Populiarūs Diskusijos Paaiškino, kada leidžiant sulą reikia leidimo

Populiarūs

Paaiškino, kada leidžiant sulą reikia leidimo

is-pamiskes-jau-galima-parsinesti-sulos

S.Paltanavičiaus nuotr. / Iš pamiškės jau galima parsinešti sulos

 

Šiuo metu, kai sniegas miškuose beveik ištirpęs ir brinksta lapų pumpurai, itin palankus metas iš beržų bei klevų leisti sulą. Tai puikiai atgaivinantis ir sveikas gėrimas. Tačiau prieš susiruošiant į mišką reikia kai ką žinoti.

Aplinkosaugininkai pataria, kad norint išgauti sulą pirmiausia reikia pasidomėti, kokius leidimus reikia turėti ir kaip ją išgauti teisingai. Kitaip galima ne tik nepagydomai sužaloti medį, bet ir sulaukti nuobaudų.

Kaip praneša Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento darbuotojai, privačių žemių savininkams, norintiems prisileisti sulos savo reikmėms, nereikia jokių leidimų. Tačiau, jeigu žmogus, neturintis žemės ūkio valdos, nori prisileisti sulos, jis turėtų atsiklausti privačių žemės ūkio savininkų ir gauti jų leidimą savo reikmėms įsileisti sulos.

Norint užsiimti sulos gavyba ir prekyba, reikia kreiptis į teritorines Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybas, kuriose reikia užregistruoti veiklą ir gauti maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą. Dėl papildomų leidimų iš aplinkos apsaugos institucijų kreiptis nereikia.

Norint išgauti sulą, reikia laikytis Laukinės augalijos išteklių naudojimo tvarkos:

- Sulą leisti galima iš tų medžių, kurie bus kertami ne vėliau kaip po 5 metų ir ne plonesnių kaip 20 cm skersmens. Jeigu medžiai bus nukirsti ne vėliau kaip po metų, sula gali būti leidžiama ir iš plonesnių medžių.

- Toje vietoje, kur bus gręžiama skylė, leidžiama, nepažeidžiant luobo, nudrožti žiauberį. Skylės sulai leisti gręžiamos ne aukščiau kaip 1 m nuo žemės paviršiaus. Skylių skersmuo neturi viršyti 2 cm, o jų gylis medienoje - 3 cm. Tarpai tarp išgręžtų skylių turi būti ne mažesni kaip 10 cm. Baigus leisti sulą, skylės turi būti užkemšamos.

- Privačios žemės savininkams, leidžiantiems sulą asmeniniam naudojimui, apribojimai netaikomi.
Numatytas laikas penkeri metai yra tam, kad medžiui, leidžiant iš jo sulą, būtų daroma minimali žala. O „Tvarkoje“ minimas medžio, iš kurio galima leisti sulą, storis ne mažesnis nei 20 cm krūtinės aukštyje (1,3 m.). Iš plonesnių medžių leisti sulą leidžiama tik tais atvejais, jei jie numatyti iškirsti anksčiau nei už 5 metų.

Visą tai turėtų žinoti ketinantys sulos pasirinkti valstybiniuose miškuose, kadangi sulos leidimo privačiose teritorijose, savo kiemuose šis teisės aktas nereglamentuoja.

GRYNAS.lt ir ARBORISTAI.lt jau anksčiau yra rašęs apie sulos leidimą ir vykstančią diskusiją, kiek tai daryti yra moralu.

Taip pat reikėtų žinoti, kad sulai baigus tekėti, medžio žaizdą būtina užkimšti mediniu kamšiu ir užtepti sodo tepalu, kad į pažeistą vietą nepatektų parazitinių grybų ar bakterijų ir medis nepradėtų pūti. Nepatariama sulos tekinti iš medžių, augančių pakelėse ar palaukėse, kurios tręšiamos įvairiais chemikalais. Mat iš žemės į sulą gali patekti sunkiųjų metalų, pesticidų ar trąšų.

 

Informacijos šaltinis: www.grynas.lt

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.