Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Straipsniai Populiarūs Gyvenimo būdas Paukščių stebėjimas – visą gyvenimą galiojantis bilietas į gamtos teatrą

Populiarūs

Paukščių stebėjimas – visą gyvenimą galiojantis bilietas į gamtos teatrą

Vakarų Europoje itin populiarus paukščių stebėjimas (angl. „bird watching“ ar „birding“) pastaraisiais metais populiarėja ir Lietuvoje. Kuo šis užsiėmimas toks patrauklus?

pauksciu stebejimas
Nuotrauka: http://www.ethosmarketing.co.uk/

Paukščių stebėjimas – angliškai „bird watching“ ar „birding“ – tai laukinių paukščių stebėjimas natūralioje jiems aplinkoje. „Apsiginklavęs“ žiūronais ar monokliu, stebėtojas stengiasi identifikuoti paukščių rūšis ir suprasti jų elgseną.

JAV ir Vakarų Europoje itin mėgstamas užsiėmimas (JAV tuo užsiima 11 proc. žmonių) šiuo metu populiarėja ir Lietuvoje. Štai praėjusią savaitę, šeštadienį, gamtininko Algirdo Knystauto iniciatyva buvo įsteigtas paukščių stebėtojų klubas „Aves Lituania“.

Dėl estetinio malonumo paukščiai Vakarų Europoje imti stebėti XVIII amžiuje. XIX amžiuje šis pomėgis tapo mada. Tiesa, scientizmo epochoje mėgta kolekcionuoti iškamšas ir kiaušinius. Manyta, jog tai – geriausias būdas pažinti paukščius.

Patobulėjus stebėjimo priemonėms, prabilta ir apie kitokį paukščių pažinimo būdą. 1901 metais knygoje „Gražieji paukščiai“ britų ornitologas Edmundas Selous pirmą kartą aistringai prabilo apie „paukščių stebėjimą“ kaip alternatyvą jų šaudymui pažinimo tikslais.

Kodėl paukščiai? A. Knystautas atsako taip: „Todėl, kad paukščiai, priešingai nei snieginiai leopardai ar naktiniai drugeliai, – čia pat. Jie yra vizualiai tobuli, juos lengva pamatyti. Maža to, jie grakštūs, elegantiški, spalvingi. Ką ir kalbėti apie jų balsingumą...“

Kodėl verta stebėti paukščius? Visų pirma, suprasdami jų gyvenimą, galėsime užmegzti glaudesnius ryšius su gamta. Tai jau vertybė savaime. Jei toks argumentas atrodo pernelyg abstraktus, yra ir konkretesnių:

– Tai kelia džiaugsmą. Stebėdami paukščius, žmonės patiria gilių ir gražių jausmų. Jie jaučiasi užmezgę ryšį su gamta.

– Tai teikia pasitenkinimą. Paukščių stebėjimas sužadina mūsų pirmykštį medžioklės instinktą. Ir patenkina jį nieko nežudant. Labai tinkama XXI amžiui.

– Tai stiprina sveikatą. Stebėdami paukščius, žmonės visą laiką būna gamtoje. Jie daug vaikšto, tačiau tam nereikia didelių pastangų, nes koncentruojamasi į patį stebėjimą.

– Tai šeimos užsiėmimas. Paukščių stebėjimas sujungia visas kartas. Tėvai ar seneliai, pasiimdami vaikus stebėti paukščių, turi galimybę ne tik užmegzti glaudų tarpusavio ryšį, bet ir sudominti vaikus gamtos pasauliu. Šio domesio vaikai nepamirš visą gyvenimą.

– Draugystė. Paukščių stebėjimas socialine prasme yra idealus užsiėmimas. Paukščių stebėtojas niekada nebus vienišas. JAV beveik kiekviename mieste yra susibūrusios paukščių stebėtojų grupelės. Kadangi paukščių stebėtojai mėgsta dalytis savo žiniomis, naujokai jose visada laukiami.

– Vienuma. Ir mėgstantiems vienatvę tai puikus užsiėmimas. Eidamas stebėti paukščių, žmogus patiria ypatingą malonumą. Jo protas nurimsta, pojūčiai paaštrėja ir kartkartėmis atrodo, kad įgijai naujų draugų.

Paukščių stebėjimas patenkinta ir dar vieną mūsų poreikį – žinių troškulį. Stebint paukščius, sužinomi ne tik jų vardai, bet ir išmokstama skirti jų giesmes, išmanyti elgseną, suvokti jų ryšius su gamta. Stebėtojų veikla turi įtakos ir pačiam ornitologijos mokslui. Daugelį įdomių atradimų yra padarę būtent mėgėjai.

Ko reikia norint pradėti stebėti paukščius? Reikia nelabai daug. Žiūronų, paukščių apibūdintojo, užrašų knygelės, pieštuko, kuprinės ir skrybėlės. Stebėti galima pradėti ir su teatriniais žiūronais. Ilgainiui, įgijus daugiau žinių ir pajutus stebėjimo malonumą, bus galima įsigyti ir profesionalius žiūronus arba monoklį.

Ir kam vis tai? Dėl nieko kito, tik dėl laimės. O ją mes taip norime patirti, tiesa? Labai taikliai yra pasakiusi amerikiečių ornitologė Diane Cooledge Porter: išmokti stebėti paukščius – tai tas pat, kaip įsigyti visą gyvenimą galiojantį bilietą į gamtos teatrą.

Zigmas Vitkus

Parengta pagal www.allaboutbirds.com; www.birdwatching.com

Informacijos šaltinis: www.bernardinai.lt

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.