Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Straipsniai Populiarūs Ekologiniai pavojai Sosnovskio barštį būtina naikinti ankstyvą pavasarį

Populiarūs

Sosnovskio barštį būtina naikinti ankstyvą pavasarį

Sosnovskio barštys

Sosnovskio barštis yra augalų rūšis, kuri nuo 2001 m. Lietuvoje įtraukta į Kenksmingų ir naikintinų laukinių augalų ir grybų rūšių sąrašą (Žin., 2001, Nr. 4-106). Todėl atkreipiame gyventojų, žemės savininkų, suinteresuotų žinybų dėmesį, kad šį kenksmingą augalą būtina naikinti. Jei žemės savininkai ar kiti žemės naudotojai nenaikina piktžolių, pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) 107 str. jiems gali būti taikomos sankcijos dėl neprižiūrimų plotų (įspėjimas arba piniginės baudos).

Naikinimo būdai

Kovoti su Sosnovskio barščiais, panaudojant herbicidus, reikia pradėti anksti pavasarį, kol augalai maži (iki – 20-30 cm ). Jeigu nupurškus herbicidais dalis augalų išlieka ir atauga, maždaug po 30 d. purškimą būtina pakartoti. Lietuvoje nėra ištirti šio augalo naikinimo būdai, tačiau Žemdirbystės instituto, dirvožemio ir augalininkystės skyriaus mokslo darbuotojų duomenimis, barščius naikina herbicidai, kurių veiklioji medžiaga yra glifosatas (glyphogan 360 SL, glyfos Bio 360 SL, glyfos Bio 450 SL ir kt.), rekomenduojama norma 4,0–6,0 l/ha.

Herbicidų negalima naudoti vandens telkinių pakrantėse, gyvenamosiose vietovėse ir kitose teisės aktais saugomose ir draudžiamose zonose.

Užsienio šalių informacijos šaltiniuose teigiama, kad jeigu augalai jau išaugę apie 50 cm aukščio, herbicidai gali būti neveiksmingi. Tuomet Sosnovskio barščius reikia naikinti mechaniniu būdu. Augalus galima nupjauti, kai jie būna 50 cm aukščio, tačiau vieno pjovimo gali neužtekti, nes atžėlę jie gali sužydėti ir išbarstyti sėklas. Todėl augalams vėl išaugus iki 50 cm, juos teks pjauti dar kartą. Augalus galima naikinti kapojant jų šaknis kastuvu. To geriausia imtis ankstyvą pavasarį, kai pradeda augti pirmieji lapai, tačiau tinka pakartoti ir vasaros viduryje. Šaknis reikia nukirsti 10 cm gylyje.

Kaip naikinimo priemonė tinka gilusis arimas (iki 24 cm gylio), nes tokiame gylyje sėklos negali sudygti. Iškirstas šaknis reikia sunaikinti, nes jis atželia iš šaknų.

Naikinant Sosnovskio barščius, reikia vilkėti neperšlampamus drabužius, dėvėti pirštines, užsidėti akinius. Patekusias ant odos augalo sultis būtina nedelsiant nuplauti vandeniu su muilu, o esant reikalui, kuo skubiau kreiptis į gydytoją.

Pavojingas augalas

Lietuvoje auga keletas barščio rūšių, vienas iš jų yra Sosnovskio barštis (Heracleum sosnovskyi). Šis augalas yra monokarpinis, t.y. po žydėjimo nunykstantis, tačiau iki žydėjimo gali praeiti keletas metų. Sosnovskio barštis užauga iki 3 ir daugiau metrų aukščio. Šis augalas labai pavojingas žmonių sveikatai. Augalo sultyse susikaupę medžiagos, kurios padidina odos jautrumą saulės šviesai, todėl patekus ant odos augalo sultims, gali sukelti – paraudimus, nudegimus.

Sosnovskio barštis plinta labai sparčiai, sunkiai išnaikinamas, nes išaugina ir subrandina daug sėklų. Vidutiniškai vienas individas subrandina 20 000–100 000. Jis atželia iš gyvų šaknų, tačiau dauginasi ir plinta sėklomis. Sosnovskio barštis, priklausomai nuo augimo sąlygų, pasiekia brandą ir sužydi po 4 ir daugiau metų. Žydi nuo birželio iki liepos pabaigos, o augalai, kurie buvo pavasarį nupjauti, gali žydėti rugsėjo mėnesį. Sėklos subręsta ir išbarstomos rugpjūčio pabaigoje – spalio mėnesį arba dar vėliau. Pavasarį sudygsta tik dalis sėklų.

 

Informacijos šaltinis: www.alfa.lt

 

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.