Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Straipsniai Populiarūs Ekologiniai pavojai Brazilijoje patvirtintas medienos pramonės prašymas leisti legalizuoti GM medžius – didžiuliai eko judejimų protestai

Populiarūs

Brazilijoje patvirtintas medienos pramonės prašymas leisti legalizuoti GM medžius – didžiuliai eko judejimų protestai

Brazilijos technikos biologinės saugos komisija (CTNBio) ketvirtadienį oficialiai patvirtino pramonės prašymą išleisti genetiškai modifikuotus (GM) eukalipto medžius. Prašymą pateikė bendrovė FuturaGene, priklausanti Brazilijos celiuliozės ir popieriaus bendrovei „Suzano“. Tai yra pirmasis žingsnis, kai Brazilijoje ar Lotynų Amerikoje bus parduodami GM medžiai. Brazilijos organizacijos tiria teisines galimybes sustabdyti komercinį GM eukaliptų medžių išleidimą, nurodydamas, kad šis sprendimas pažeidžia nacionalinę teisę.

Pasaulio Atogrąžų miškų judėjimo tarptautinis koordinatorius Winnie Overbeek teigė: „Tai, kad CTNBio patvirtino genetiškai modifikuotus eukaliptų medžių nebuvo staigmena. Per kelerius metus CTNBio priėmė daug sprendimų dėl GMO auginimo Brazilijoje išleidimo, kaip ir šiuo atveju,  ignoruodama protestus ir daugelio visuomenės grupių susirūpinimą. Jie taip pat ignoravo protesto laiškus, kuriuos pasirašė daugiau nei 100 000 žmonių.

Komisija sistemingai nepaiso atsargumo principo, įskaitant skubų poreikį išsamiai ištirti įvairius šios pavojingos technologijos padarinius, nors tai pažeidžia 2008 m. priimtą JT biologinės įvairovės konvencijos (JT biologinės įvairovės konvencijos) sprendimą dėl GM medžių, kuris Brazilijai yra privalomas „.

GM (genetiškai modifikuotų) eukaliptų plantacijos Kinijoje

Kairėje- natūralus eukaliptas, dešinėje – klonuotas eukaliptas

„EcoNexus“ generalinis direktorius ir Vokietijos mokslininkų federacijos narys Geneticist Dr. Ricarda Steinbrecher:

„Nacionalinių lygmeniu geografinių medžių reglamentavimo nepakaks. Plataus masto reprodukcinės medžiagos sklaida reiškia, kad GM medžiai gali kirsti valstybines sienas, o ir žemynus, atsižvelgiant į žmogaus veiklos, prekybos ir kelionių mastą.“(…) Mokslinės literatūros apžvalga rodo, kad šiuo metu nėra pakankamai duomenų, kad įvertinti GM medžių riziką. Tiek mokslinė literatūra, tiek vietinė patirtis rodo, kad GM medžių tarša ir jų pasklidimas neišvengiamai įvyks. Biologinės įvairovės konvencijos sprendimas buvo priimtas suprantant kokia tai rizika pasaulinėms miško ekosistemoms – tai yra tarptautinės reikšmės klausimas, tiek moksliškai, tiek teismine tvarka.“

Brazilijoje taip pat kyla didelis susirūpinimas dėl GM eukalipto medžių poveikio tūkstančiams šeimų, kurios gamina medų tose vietovėse, kuriose yra pasodintas eukaliptas. Šios šeimos gali prarasti savo medaus tarptautines rinkas, jei jos yra užterštos GM eukalipto žiedadulkėmis.

Trečiadienį Brazilijos kovos su agroksinais forumas, kurį koordinavo prokuratūra ir kuriame dalyvavo atitinkamos grupės bei pilietinė visuomenė, vyriausybė ir akademinė bendruomenė, perspėjo, kad CTNBio ne kartą pažeidė nacionalinę Brazilijos biosaugos politiką.

Grupių koalicija, organizuojančių pasipriešinimą GM eukalipto legalizavimui, yra pasaulinio judėjimo prieš GM medžių legalizavimą judėjimo dalis.

2015 metų kovą, Brazilioje, San Paule apie 1000 moterų iš vietinių kaimo ir miesto socialinių judėjimų okupavo FuturaGen pastato infrastruktūrą. Jos šūkiais išpurškė sienas ir sunaikino GM sodinukus - VIDEO.

Tuo pačiu metu  šalies sostinėje, 300 valstiečių okupavo ir uždarė CTNBio susitikimą, kuriame turėjo būti priimtas sprendimas dėl FuturaGene GM eukalipto - VIDEO.

Prie Brazilijos protestų prieš GM jungėsi ir globalūs judėjimai penkiuose kontinentuose, kuriuos organizavo Brazilijos Ambasada.

„Šiuo metu mūsų iššūkis yra toliau stiprinti judėjimą prieš GM medžius, solidarizuojantis su Brazilijos organizacijomis ir socialiniais judėjimais visame pasaulyje“, – teigė Anne Petermann, Tarptautinės kampanijos STOP GM medžių koordinatorė. Ji pridūrė: „Kovo 5 dieną FuturaGene operacijos metu moterys kalbėjo:“ … šis žemės ūkio verslo modelis yra mirties, o ne gyvenimo modelis… ir mes esame čia, kad gintume gyvenimą, maisto suverenumą ir žemės ūkio reformą“.

Kaip sako Brazilijos žmonės: „Luta Continua!“ – Kova tęsiasi! “

„STOP GM medžiams“ – tai mobilizuota tarptautinių organizacijų koalicija, siekianti apsaugoti miškus ir biologinę įvairovę ir remti bendruomenes, kurių aplinkai gresia pavojus legalizavus genetiškai modifikuotus medžius. Kampaniją koordinuoja Pasaulinis teisingumo ekologijos projektas (Global Justice Ecology Project).

Originalus straipsnis

 

Informacijos šaltinis:  www.gyvasmiskas.lt

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.