Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Straipsniai Populiarūs Ekologiniai pavojai Korporacijos JAV nori legalizuoti genetiškai modifikuotus miško medžius

Populiarūs

Korporacijos JAV nori legalizuoti genetiškai modifikuotus miško medžius

Gausus eko ir visuomeninių judėjimų, mokslininkų, ekologų būrys primygtinai ragina JAV žemės ūkio departamentą (USDA) atmesti kompanijos „ArborGen Inc.“ peticiją, kurioje prašoma uždegti žalią šviesą komerciniam genetiškai modifikuotų eukaliptų naudojimui.

„ArborGen Inc.“ peticijoje prašoma leisti nereguliuojamai naudoti modifikuotus eukaliptus, kurie genetiškai yra užprogramuoti atlaikyti žemą temperatūrą.

JAV įsikūrusi miškininkystės genetikos bendrovė, kurią praėjusį mėnesį „Rubicon“ įsigijo už 29 milijonų JAV dolerių, USDA pateikė prašymą dar 2011 m. Jeigu jų prašymas būtų patenkintas, bendrovei nebereikėtų gauti leidimo ar perspėti dėl jų auginimo JAV ar transportavimo po visą šalį.

Kompanija teigia, kad aukšta kokybė ir ekonominis efektyvumas būtinas norint vystyti tvarią celiuliozės ir popieriaus industriją, o eukaliptas yra vienas greičiausiai augančių medžių.

Kai kuriose pietrytinėse JAV bandoma auginti įvairias eukaliptų rūšis, tačiau bendrovė teigė, kad daugeliu atvejų šios rūšys negalėjo atlaikyti regionui būdingų dramatiškų ir staigių temperatūros kritimo temperatūrų.

2017 balandžio mėn. paskelbtame poveikio aplinkai ataskaitos projekte USDA teigia, kad nenumatoma, kad medžiai keltų grėsmę žmonių sveikatai, ir kad galimas kumuliacinis šių medžių auginimo poveikis: „nei nesiskirtų, nei būtų šiek tiek blogesnis nei tų, kuriuos sukėlė sodintos ar natūraliai regeneravusios pušynų plantacijos.

Vartotojų grupės teigia, kad šių genetiškai modifikuotų medžių patvirtinimas galėtų tapti precedentu būsimam modifikuotų miško medžių, tokių kaip tuopos ir pušies, patvirtinimui ir yra didelė tikimybė, kad šie medžiai migruos į vietinius miškus.

„GE eukaliptų plantacijos, plečiamos pietuose būtų katastrofa“, teigė konsultuojantis maisto saugos centro mokslininkas Marti Crouch.

„Kai kurios nemodifikuotos eukaliptų rūšys tapo invazinėmis ir jos degraduoja natūralią vietinę aplinką. Augalai, gyvūnai, įskaitant nykstančias rūšis, nebegalės rasti tinkamų buveinių geografinėse vietovėse, kuriose dominuoja GE eukaliptas. Šių medžių patvirtinimas yra baisi mintis.“

Praėjusį mėnesį Portugalijoje, siautė katastrofiški gaisrai, kuriuose žuvo dešimtys, dėl ko tiesiogiai buvo kaltinamos eukaliptų plantacijos, sudarančios daugiau kaip ketvirtadalį Portugalijos medžių.

Sausį Čilėje patyrė blogiausius savo istorijoje gaisrus, kas sukėlė didžiulius protestus prieš medienos pramonę.

Abiem atvejais, eukaliptų monokultūros, gerai žinomos dėl savo degumo ir gruntinio vandens išeikvojimo – prisidėjo prie sausų sąlygų, kurias sudėjus kartu su karščio banga sukūrė tobulas sąlygas lauko gaisrams.

Jau dabar JAV Pietūs išgyvena dažnas sausras ir karščio bangas, o klimato kaita jų žada dar daugiau. USDA savo komentare nė neužsiminė apie galimas klimato kaitos pasekmes patvirtinus šiuos GM eukaliptus.

„Viena priežasčių, kodėl GM eukaliptai yra taip stumiami – tai augantis biomasės energijos ir didėjančios medienos paklausos poreikis. Bet biomasė yra klaidingas sprendimas. Ne tik tai, kad ji yra didžiausia teršėja, sunaikinami klimato kaitą stabilizuojantys pietryčių miškai, kurių vietą užima auganti Europos biomasės pramonė. GM eukaliptų plantacijos tik paskatins miškų naikinima, kad vietoje jų būtų galima auginti sparčiai augančias plantacijas.“ (Ruddy Turnstone, Pasaulinės teisingumo ekologijos projekto dalyvis)

USDA garantijos, kad GE eukaliptas nesugebės patekti į vietinius miškus neturi argumentų, ypač po to kai USDA 30 metų trukusio eksperimento su GMO augalais parodė, kad izoliacija nėra įmanoma, nepaisant to, kad USDA teigė priešingai.

GM medžiai yra labiau linkę plėstis ir plisti nei GM augalai, nes gyvena daug ilgiau, apdulkinimo atstumai yra nenuspėjami, o kur dar besikeičiančios sąlygos, kurias išgyvens medžiai per savo pakankamai ilgą gyvenimo trukmę.

„Miškai yra susipynę su žmogaus evoliucija. Jie reguliuoja ir stabilizuoja vandens srautą ir klimatą, sodrina dirvožemį ir užkerta kelią erozijai. Jie teikia maistą, mediciną, prieglobstį, degalus, pragyvenimo šaltinius, poilsį ir yra šventykla daugeliui žmonių pasaulyje. Jie suteikia Žemei gyvybei reikalingas sąlygas. Medžiai vystėsi eonus, prisitaikydami prie vietinės aplinkos. Manipuliacija genų inžinierija ir jų sodinimas jiems svetimoje užsienio aplinkoje rodo nerimą keliantį nesuvokimą apie ekologiją ir genetiką.“ (Dr. Rachel Smolker, „Biofuelwatch“ ir „Steering Committee“ kampanijos „STOP GM medžiams“ kampanijos narys.)

Be ekologinio poveikio, kuris atsiras dėl šių GE eukaliptų plantacijų, tiesiogiai bus paveiktos ir vietos bendruomenės.

„Pietryčiai šioms plantacijoms yra numatyti dar ir todėl, kad žemė ir darbo jėga čia yra pigi, o žmonės neturtingi.“(BJ McManama, Vietos bendruomenių aplinkosaugos tinklas)

„Tai išryškina neteisingą ir netvarų miškininkystės modelį, kurį patyrė žmonės visame pasaulyje. Yra šimtai, dokumentais pagrįstų žmogaus teisių pažeidimų, atsiradusių dėl nekontroliuojamo eukaliptų plantacijų auginimo Centrinėje ir Pietų Amerikoje. Šie piktnaudžiavimai rodo, kad miškų pramonė akivaizdžiai nepaiso nei žmonių, nei aplinkos.“

Čilėje ir Brazilijoje vietinės ir tradicinės bendruomenės kyla prieš eukaliptus ir plantacijas, o kai kuriais atvejais juos kerta. Jie protestuoja dėl gėlo vandens praradimo ir didėjančių ligų, sukeltų dėl toksikologinių agrochemikalų poveikio, naudojamų plantacijose. Kai kuriais atvejais senosios vietinės gentys, kurios smurtu buvo iškeldintos iš savo protėvių žemės, tam, kad čia būtų užveistos plantacijos – užima šias plantacijas ir atstatinėja savo kaimus.

Čia, Amerikoje, viešoji opozicija prieš GMO medžius visada buvo nuosekli ir stipri. 2013 m. vasario mėn. Vyriausybė paviešino ArborGen „GM“ eukalipto peticiją, kad visuomenė viešai pareikštų savo nuomonę.

„Tree Biotechnology“ konferencijoje Asheville, NC buvo organizuotas didžiausias protestas prieš „GM“ medžius.

Pasipriešinimui prieš ArborGen korporacijos GM eukaliptus susibūrė nacionalinė koalicija, kurią sudarė miško apsaugos grupės, vietos senųjų genčių organizacijos, anti-GMO ir maisto saugos grupės, kilmato organizacijos, įtraukiant mokslininkus, miškininkus, ekologus.

Daugiau nei ketvirtis milijono žmonių (280,000) ir 600 organizacijų pateikė pastabas, atmetančias GM eukaliptų komercializaciją, kuris, jeigu būtų patvirtintas, būtų pirmasis JAV istorijoje legalizuotas genetiškai modifikuotas miško medis.

Anna Peterman yra vykdančioji Pasaulinės teisingumo ekologijos projekto direktorė ir tarptautinės kampanijos STOP GM medžiams koordinatorė. Su GM medžių vystymo stabdymo projektais dirba nuo 1999.

Originalus straipsnis

 

Informacijos šaltinis: www.gyvasmiskas.lt

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.