Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Straipsniai Populiarūs Draugiškas gamtai gyvenimo būdas Pelenų urna ekologijos mėgėjams arba kaip užauginti medį po mirties

Populiarūs

Pelenų urna ekologijos mėgėjams arba kaip užauginti medį po mirties

 

bio urna

Ekologija besirūpinantys žmonės gamtą gali puoselėti ir po mirties. Jiems siūloma pelenus supilti į biologiškai suyrančią urną, iš kurios dar išaugs medis. „Bios” urnos kūrėjai biblinę frazę „Iš pelenų į pelenus, iš dulkės į dulkę” perfrazavo taip: „Iš pelenų į trąšą, iš dulkės į žemę”, rašo „Discovery News”.

bios urna 2 300Ši biologiškai suyranti urna pelenams susideda iš kokoso pluošto, suspaustų durpių briketo, celiuliozės ir medžio sėklos. Kai medis ima dygti, jis tam tikrų maistingųjų medžiagų gauna iš mirusiojo pelenų. Tam galima naudoti bet kokias sėklas ar daigus, nors reikia turėti omenyje, kad tai gali nepatikti rūgštesnį dirvožemį mėgstantiems augalams, mat, pelenai pakeičia dirvos pH.

Šią urną sukūrė dizaineriai Martinas Azua ir Gerardas Moline`as. Jas platina naujoviškais laidotuvių reikmenimis prekiaujanti kompanija „Limbo Disseny”. „Norėčiau būti palaidotas „Bios” urnoje Baskų krašto miške”, - „Discovery News” teigė jos kūrėjas M. Azua.

albinose snaigeMenininkai sukūrė „Bio” urnas ir gyvūnams. Būtent tokioje urnoje buvo palaidota 2003 metais nugaišusi gorila albinosė Snaigė, ilgai gyvenusi Barselonos zoologijos sode. Pelenai augalams yra puikus fosforo šaltinis. Tad ekologija besirūpinančiųjų paskutiniuoju geru darbu gali tapti medžio patręšimas.

 

Informacijos šaltinis: „Discovery News”.

 

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.