Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Naujienos ir informacija Kaip iš namų „išprašyti" šikšnosparnį

Naujienos ir informacija

Kaip iš namų „išprašyti" šikšnosparnį

Siksnius

Vasarai persiritus į antrą  pusę - nuo liepos pabaigos iki pat rudens, šikšnosparniai būna dažni svečiai gyvenamosiose patalpose. Namų šeimininkams tai sukelia įvairias, dažniausiai ne itin džiugias emocijas. Į svečius dažniausiai užklysta jau paaugę jaunikliai, kurie šiuo metu aktyviai skraido, mokosi sugauti skraidančius vabzdžius, pasirinkti saugias slėptuves ir kitų išgyvenimo subtilybių. Deja, patirties trūkumas pakiša jiems koją – neretai jie susipainioja ir įskrenda į namus pro nakčiai pravirus paliktus langus. O čia jau kaip kuriam pasiseka:  vieni greitai randa pro kur išskristi, kiti išsigandę pradeda blaškytis po kambarį...  O jei kambaryje yra žmonių, dažnai kyla sumaištis – žvėrelio blaškymąsi po kambarį lydi persigandusių žmonių šauksmai, klyksmai, skraidantys rankšluosčiai, šlepetės...  Tuomet neatsargiems skrajūnams, jei jiems pavyksta daugiau ar mažiau išvengti kitų į juos skriejančių  objektų, bet nesuranda kelio į laisvę, belieka stengtis kur nors įsisprausti – už spintų, komodų, paveikslų, įlįsti tarp drabužių ir laukti kito vakaro.

Šikšnosparnių elgesio mes nepakeisime, bet galime pakeisti savo reakciją į juos. Jei naktį į kambarį įskrido šikšnosparnis, nereikėtų pulti jo vyti lauk. Suprantama, kad sunkiausia yra nugalėti savo baimę, bet dėl savo ir kaimynų ramybės reikėtų pasistengti nešūkauti, nemojuoti rankomis ar šluota, nesistengti koreguoti šikšnosparnio skridimo krypties šlepečių pagalba – tiesiog reikia plačiau praverti langą, atitraukti užuolaidą, tyliai palinkėti laimingo kelio ir nueiti į kitą kambarį išgerti arbatos. Tiesa, jei kambaryje yra augintinis (šuo ar katė), saugant jo psichiką reikia pasiimti su savimi - juk ne kiekviena katė galės susitaikyti su tuo faktu, kad „pelės“ pradėjo skraidyti...  Kol gurkšnodami arbatą grožėsitės žvaigždėmis, šikšnosparnis, kurį laiką paskraidęs po kambarį, pats suras išskridimą. Jei šikšnosparniui nesiseka surasti kaip išskristi, o ir patiems norisi iki aušros dar bent kiek pamiegoti, tuomet reikia šikšnosparniui padėti.  Po kambarį sukdamas ratus gyvūnėlis pavargsta ir periodiškai nutupia ant sienos pailsėti. Tuomet reikia atsargiai prieiti ir šikšnosparnį uždengti plastikiniu indeliu ar dėžute (pvz., nuo batų).  Uždengus tarp sienos ir dėžutės reikia atsargiai prakišti kietesnio bet ploto popieriaus lapą ir taip indelyje/dėžutėje atsidūrusį ir uždengtą šikšnosparnį reikia išnešti į lauką. Čia indą/dėžutę padėkite ne ant žemės, o bent  1 metro aukštyje (ant palangės, automobilio stogo) ir atidenkite. Žvėrelis išropos ir nuskris. Jei išsigandęs šikšnosparnis pasislėpė sunkiai pasiekiamoje vietoje, tuomet palikite jį ramybėje iki kito vakaro ir tik tuomet pakartokite jau aprašytą „procedūrą“: atidrykite langą, patraukite užuolaidą ir laukite, kol jis išskris. O jei pavargęs nutūps ant sienos, tuomet sugaukite su indeliu/dėžute.  Tik svarbu niekada nepamiršti, jog šikšnosparnių ar bet kokių kitų laukinių gyvūnų negalima liesti be pirštinių.

Jei į jūsų namus dažnai užklysta šikšnosparnis, rekomenduojame langus uždengti tinkleliu. Tai gali būti tinklelis nuo uodų – jis atliks dvigubą funkciją : apsaugos nuo kraujasiurbių ir šikšnosparnių draugijos.

https://www.youtube.com/watch?v=VeV8-S8TuRI

Lietuvos gamtos fondo informacija

 

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.