Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel

Gudlaukio ąžuolas

Gudlaukio azuolas. Paraiskos teikeju nuotr. 01 300Rūšis – paprastasis ąžuolas Quercus robur L.

Augimo vieta – Gudlaukio k. 2, Tauragės raj. sav., Mažonų sen.;

Koordinatės – LKS 388679, 6135959;

Amžius – nežinomas, spėjama kad šiam ąžuolui gali būti apie 600 metų;

Fiziniai parametrai: aukštis – 16 m., kamieno apimtis 1,3 m aukštyje – 6,3 m;

Išskirtiniai bruožai: Ąžuolas įspūdingas savo forma ir gyvybingumu, kadangi jo vidus praktiškai visai išpuvęs. Kamiene matomos kiaurymės, žievė kai kur nusilupusi. Pro vieną iš kiaurymių net žmogus laisvai telpa įlysti į vidų. Kamienas gumbuotas ir trumpas. Viršūnė nulaužta stichijų metu (žaibuojant, pučiant stipriam vėjui). Ąžuolas kasmet žaliuoja. Ąžuolas labai patrauklus turistams.

Pagrindimas: Šis ąžuolas konkursui siūlomas dėl savo išskirtinių fizinių savybių – stambus, senas, įdomi laja, tuščiaviduriu kamienu, tačiau kasmet žaliuojantis. Šitą galiūną turėtų pamatyti daugelis, nes tokį panašų ąžuolą vargu Lietuvoje ar surastume. Visi kas šį ąžuolą pamato pirmą kartą lieka be galo sužavėti ir nustebę jo gyvybingumu. Šis galiūnas yra vienas iš lankomiausių Pagramančio regioninio parko gamtos objektų. Šalia įrengta dviračių ir auto turizmo trasa. Medis aptvertas mediniu atitvaru, pastatytas informacinis stendas. Ąžuolas įtrauktas į Valstybės saugomų gamtos paveldo objektų sąrašą. Įdomus dalykas yra tai, kad ąžuolas auga privačiame sklype, kurio savininkas – medžio drožėjas, didžiąją dalį savo darbų drožiantis iš ąžuolo. Drožėjas džiaugiasi, kad energijos kūrybai gali pasisemti iš šalia stūksančio galiūno.

Istoriniai duomenys. Pasakojama, kad į ąžuolą ne vieną kartą yra trenkęs žaibas.

Paraiškos teikėjas - Pagramančio regioninis parkas

Gudlaukio azuolas. Paraiskos teikeju nuotr. 03 300Gudlaukio azuolas. Paraiskos teikeju nuotr. 02 300

 

 

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.