Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Lietuvos medžio rinkimai 2016 Rykantų arba Viktoro Bergo ąžuolas

Rykantų arba Viktoro Bergo ąžuolas

Rykantu arba Viktoro Bergo azuolas. 01 300Medžio rūšis - paprastasis ąžuolas Quercus robur L.
Augimo vieta – automagistralės Vilnius- Kaunas-Klaipėda 22 kilometre, Trakų r., Lentvario sen. Rykantų k.;
Amžius ~ 190 metų;
Medžio fiziniai parametrai: kamieno apimtis – 3,8 m; aukštis ~ 21 m;

Valstybės saugomas gamtos paveldo objektas.

Rykantu arba Viktoro Bergo azuolas. 05 30023-ajame automagistralės Kaunas-Vilnius kilometre, skiriamojoje eismo juostoje, auga valstybės saugomas gamtos paminklas – Rykantų (Viktoro Bergo) ąžuolas. Tai 1,3 m skersmens medis. Ąžuolas dažnai vadinamas Viktoro Bergo (1906–1983), dirbusio tuometinio Gamtos apsaugos komiteto pirmininku, vardu.

Tiesiant Vilniaus-Kauno automagistralę šis ąžuolas atsidūrė už skiriamosios (žaliosios) juostos 3 m ribos. Vykdant darbus reikėjo jį kirsti, tam buvo pasiruošta, bet tuometinis LTSR ministras V. Martinaitis iškvietė Autokelių valdybos viršininką Č. Radzinauską ir kelių statybos tresto vyriausiąjį inžinierių K. Akromą, ir nurodė šioje zonoje skiriamąją juostą išplėsti iki 6 m, pakoreguoti kelio ašį, o ąžuolo nekirsti. Paaiškėjo, kad ministras šiuo klausimu prieš tai kalbėjosi su gamtos apsaugos komiteto pirmininku V. Bergu. Taip ąžuolas išliko iki šiol, o šis ąžuolas pavadintas V. Bergo ąžuolu, ir šiuo vardu įtrauktas į valstybės saugomų gamtos paveldo objektų sąrašą.

Rykantu arba Viktoro Bergo azuolas. VSTT arch. 03 300Tuomet šis ąžuolas buvo vešlus ir gyvybingas, nors buvo brandaus, t. y. Apie 150-160 metų amžiaus. Perbrendusio amžiaus medis, atsidūręs ekstremaliose sąlygose, yra blogos būklės. Paprastojo ąžuolo bioekologijai būdingas nepakantumas oro taršai. Tarp priešingų krypčių intensyvaus eismo važiuojamosios dalies juostų atsidūrusiam medžiui, sumažinti automobilių dujų poveikį nėra galimybių. Priešingai, intensyvėjant eismui, jų kenksmingas poveikis turi tendenciją dar didėti. Nepagerino, o iš dalies dar ir šiek tiek pablogino būklę, kelininkų vykdytas ąžuolo tręšimas dumblu iš miesto kanalizacijos nusodintuvo. Dumblas, kuriame vyrauja nesusimineralizavusi frakcija, būdamas lipnus ir tąsus, pablogino oro patekimo į šaknų sistemą sąlygas, kurios ir šiaip nebuvo geros (asfaltbetoniu padengta apie 2/3 maitinamojo ploto paviršiaus).

Rykantu arba Viktoro Bergo azuolas.S.Paltanaviiaus nuotr. 2016 02 300Viešajai įstaigai „Automagistralė“ užsakius, Vilniaus universiteto docentas, draugijos „Žaliuojanti Vilnija“ pirmininkas, dr. Evaldas Navys parengė Rykantų ąžuolo būklės pagerinimo projektą.

Istoriniai duomenys: Manoma, kad prie šio ąžuolo 1812 m. buvo susitikę dviejų kariuomenių vadai – Napoleonas Bonapartas ir Michailas Kutuzovas.

Paraišką pateikė Lietuvos geografų draugija

Rykantu arba Viktoro Bergo azuolas. G.Mikalausko nuotr. 2006-09-20 04 300

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.