Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Straipsniai Populiarūs Požiūris Žemės ūkio ministras K. Starkevičius Lietuvos miškuose tvarkosi kaip savo darže

Populiarūs

Žemės ūkio ministras K. Starkevičius Lietuvos miškuose tvarkosi kaip savo darže

isakymas 300Praėjusią savaitę Lietuvos aplinkosauginių nevyriausybinių organizacijų koalicijos išreikštas nuogąstavimas dėl grėsmių miškams, kylančių šalinant audros padarytą žalą, pasitvirtina su kaupu.

Trečiadienį, rugpjūčio 18 dieną, Aplinkos ministrą pavaduojantis Žemės ūkio ministras K. Starkevičius lengva ranka pasirašė įsakymą (2010 m. rugpjūčio 18 d. Nr. DI-700), praktiškai įteisinantį plynus kirtimus Lietuvos saugomose teritorijose ir kertinėse miško buveinėse.

Ministro K. Starkevičiaus įsakymu tvirtinama supaprastinta plynų kirtimų tvarka, kuri leidžia pradėti kirsti audros paveiktus medynus vos pateikus pranešimą apie ketinimą tai daryti ir net nesulaukus atsakymo iš atsakingų institucijų.

Be to, įteisinamas įpareigojimas išduoti leidimus atgaline data, kai po darbų pradžios jau praėję 15 dienų, o galimai padarytos žalos atitaisyti jau neįmanoma.

Ypatingą nuogąstavimą aplinkosaugininkams kelia tai, kad patvirtintame apraše leidžiami kirsti absoliučiai visi miškai Alytaus, Kaišiadorių, Kauno, Prienų, Švenčionių, Trakų ir Varėnos savivaldybėse, neskirstant jų pagal Miškų įstatymo (1994 m. lapkričio 22 d. Nr. I-671) 3 str. išskirtas grupes.

Tai reiškia, kad miško valdytojams ir privačių miškų savininkams prisidengiant audros padarinių likvidavimu atrišamos rankos nelaukiant leidimų tvarkytis Trakų istoriniame nacionaliniame ir Dzūkijos nacionaliniame parke, Nemuno kilpų, Kauno marių, Labanoro, Aukštadvario, Sirvėtos ir Asvejos regioniniuose parkuose bei kitose saugomose teritorijose, įskaitant ir Europos Sąjungos ekologinį tinklą Natura 2000.

Kyla grėsmė, kad tai atvers kelius piktnaudžiavimui kertant ir sveikus medžius, nes  yra didelė tikimybė, jog atsakingos institucijos dėl didelės darbų apimties nepajėgs užtikrinti deramos kontrolės. Ministro įsakymas prieštarauja ir kitiems miškų tvarkymą reglamentuojantiems teisės aktams.

Todėl Lietuvos aplinkosauginių organizacijų koalicija ragina ministrą K. Starkevičių nedelsiant atšaukti šį įsakymą, o visas atsakingas valstybės institucijas imtis priemonių, kad likviduojant gamtos stichijų padarinius būtų laikomasi įstatymų ir ginamas viešasis interesas.

 

Informacijos šaltinis: www.aplinkosauga.lt

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.