Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel

Gudlaukio ąžuolas

ety logo RGB PNG 1primary

 

Gudlaukio azuolas 01 400

Gudlaukio azuolas 02 400Gudlaukio azuolas 03 400

Medžio pavadinimas: Gudlaukio ąžuolas

Rūšis: paprastasis ąžuolas Quercus robur L.

Augimo vieta: Gudlaukio kaimas 2, Mažonų seniūnija, Tauragės rajonas. Maps.lt žemėlapis

Koordinatės: 55.346308, 22.244857 (WGS)

Amžius: nežinomas, spėjama, kad ąžuolui gali būti apie 600 metų;

Fiziniai parametrai:
kamieno apimtis 130 cm aukštyje - 630 cm
aukštis - 16 m


Ąžuolas įspūdingas savo forma ir gyvybingumu, kadangi jo vidus praktiškai visai išpuvęs. Kamiene matomos kiaurymės, žievė kai kur nusilupusi. Pro vieną iš kiaurymių net žmogus laisvai telpa įlysti į vidų. Kamienas gumbuotas ir trumpas. Viršūnė nulaužta stichijų metu (žaibuojant, pučiant stipriam vėjui). Ąžuolas kasmet žaliuoja. Ąžuolas labai patrauklus turistams.

Šitą galiūną turėtų pamatyti daugelis, nes tokį panašų ąžuolą vargu Lietuvoje ar surastume. Visi, kas šį ąžuolą pamato pirmą kartą, lieka be galo sužavėti ir nustebę jo gyvybingumu. Šis galiūnas yra vienas iš lankomiausių Pagramančio regioninio parko gamtos objektų. Šalia įrengta dviračių ir auto turizmo trasa. Medis aptvertas mediniu atitvaru, pastatytas informacinis stendas. Ąžuolas įtrauktas į Valstybės saugomų gamtos paveldo objektų sąrašą. Įdomus dalykas yra tai, kad ąžuolas auga privačiame sklype, kurio savininkas – medžio drožėjas, didžiąją dalį savo darbų drožiantis iš ąžuolo. Drožėjas džiaugiasi, kad energijos kūrybai gali pasisemti iš šalia stūksančio galiūno.

Pasakojama, kad į ąžuolą ne vieną kartą yra trenkęs žaibas.

 

Teikėjas: Pagramančio regioninio parko direkcija

60 balsų

 

 

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.