Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel

Raganų eglė

Raganu egle. Paraiskos teikeju nuotr. 01 300Medžio rūšis - paprastoji eglė Picea abies L.

Augimo vieta: Pagėgių savivaldybė, Vilkyškių miškas (Šilutės miškų urėdijos, Rambyno girininkijos 83 kvartalo 53 sklypas) šalia Vilkyškių miestelio, koordinatės 22,146828 55,103086 (WGS), 381742 6109053 (LKS),

Amžius: Apie 170 metų.

Medžio fiziniai parametrai:
apimtis (ties išsišakojimu) – 5,8 m;
aukštis – apie 36 m

Raganų eglė. Bene įspūdingiausia Lietuvoje yra Raganų eglė, auganti Šilutės r. Vilkiškių miške. Iš žemės išdygusi septynių sulipusių kamienų puokštė, pusantro metro aukštyje šakojasi dar į 18 kamienų. Jos kamieno apimtis krūtinės aukštyje siekia 7,5 metro, aukštis irgi solidus - 34 metrai. Tačiau svarbiausia - storas eglės kamienas neaukštai nuo žemės šakojasi į 7 kamienų puokštę, o ši maždaug pusantro metro aukštyje - dar į 17 kamienų. Šie - tarpusavyje susipynę, kai kurie net įaugę vienas į kitą tarsi raganos plaukai. Gal todėl ir žiniuonė E. Šimkūnaitė Didžiąją eglę pavadino Raganos egle. Šis pavadinimas įspūdingam medžiui prigijo...

Tai vienintelė tokios neįprastos formos paprastoji eglė ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Eglė 80 centimetrų aukštyje šakojasi net į 18 kamienų. Po 2007 m. lapkričio 10 d. praūžusios audros vienas kamienas nulūžo, dabar yra septyniolika. Tai vienintelė eglė Lietuvoje tokia stora ir turinti tiek kamienų. Todėl ir siūloma Metų medžio konkursui.

Raganu egle. 2014-06-01. G.Mikalausko nuotr. 01 300Kodėl medis vadinamas „Raganų egle“, byloja legendos.

Pasak legendos, ant netoliese esančios kalvos, Sidabrakalnio, rinkdavosi Skalvių genties jaunuoliai. Kad priešai naktį nepastebėtų, jie rengdavosi sidabriniais rūbais. Netoliese esančioje pelkėtoje lomoje, kurioje auga aštuoniolikos kamienų eglė, buvusi raganų buveinė. Jos čia sulėkdavusios, susmeigdavusios šluotas ir eidavusios vilioti jaunuolių. Viena daili raganaitė įsimylėjo žavų jaunuolį sidabriniais šarvais ir pamiršo laiku sugrįžti. Pavėlavo. Kai ketino skristi, šluota jau buvo sužaliavusi. Nuo to laiko eglę imta vadinti „Raganų egle“.

Kita legenda byloja, kad šiose apylinkėse per Nemuną kėlėsi Napoleonas. Pralaimėjęs karą prieš Rusiją, buvęs labai piktas ir įniršio pagautas taip mojavęs kardu, kad nukirtęs ne vieną pušies viršūnę. Kliudęs ir šalia augusią eglaitę. Vėliau eglė išaugusi su aštuoniolika kamienų.

Dar viena legenda mena netolimą praeitį. Gal 1963-jų metų, vasarą, po Rambyno landšaftinį draustinį vaikštinėjo šviesios atminties gamtininkė Eugenija Šimkūnaitė. Vietinių gyventojų žiniuonė buvo palydėta prie Vilkyškių eglės. Eglė profesorei palikusi neišdildomą įspūdį. Ji tada pajuokavusi: „Kai kirsit eglę, padovanokit man, nes žinau, kad mane Ragana vadina“. Labai jau eglė priminusi milžinišką šluotą.

Paraiškos teikėjas: Rambyno regioninio parko direkcija ir Šilutės rajono savivaldybė

Raganu egle. Paraiskos teikeju nuotr. 02 300

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.