Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Naujienos ir informacija Pranešimas dėl Stelmužės ąžuolo tolimesnės priežiūros

Naujienos ir informacija

Pranešimas dėl Stelmužės ąžuolo tolimesnės priežiūros

Pranešimas adresuotas Seimo Aplinkos apsaugos komitetui ir Aplinkos ministerijai.

"Įvertinę dabartinę Stelmužės ąžuolo, 2016 metų Lietuvos medžio, būklę, galime konstatuoti, kad pastaraisiais metais panaudojus paliatyviosios arboristikos priemones augalo būklė gerėja, lajos vainikas toliau sėkmingai formuojasi, ąžuolas negausiai, bet vis dėlto dera, tačiau yra būtina skubi pagalba išlikusioms keturioms kamieninėms, pirmojo aukšto šakoms, medinėmis atramomis paremtoms 1996-1997 metais. Pagausėjus lapijai ir distališkai padidėjus spaudimui į kamienines šakas, padidėjo šių šakų apkrova atramoms. Viena iš atramų, neatlaikiusi apkrovos, skyla ir nebeatlieka savo funkcijos. Stebint kamieninės šakos plyšimo šakavietėje pokyčius per pastaruosius dešimt metų stebima akivaizdi plyšimo (atskylimo nuo negyvo tame plote kamieno) dinamika.

Todėl būtina tvarkyti šias keturias esamas atramas, skubos tvarka, pirmoje eilėje skilusiąją atramą. Tam tikslui, manome, kad būtina sukviesti Europos medžių senolių priežiūros (paliatyviosios arboristikos) specialistus (Lietuvoje tokios kvalifikacijos žinovų nėra) ekspertizei, kad būtų tinkamai įvertinta Stelmužės ąžuolo paremtų kamieninių šakų būklė bei priimti sprendiniai dėl šakų atramų konstrukcijų.

Specialistų išvadų pagrindu siūlome skelbti viešųjų pirkimų konkursą Stelmužės ąžuolo kamieninių šakų atramų konstrukcijų statybai. Atkreipiame dėmesį, kad viena, šiaurinės orientacijos šaka jau pradėjo atskilti nuo kamieno ir tai sudaro esminį pavojų kamienės šakos lūžiui bei medžio gyvybinėms savybėms. Atsižvelgiant, kad Stelmužės ąžuolas yra Valstybinės reikšmės gamtos paminklas, manome, kad reikalinga Aplinkos ministerijos parama koordinuojant projekto ruošimą bei darbų atlikimą.

Nesiėmus tinkamų paliatyviosios arboristikos priemonių, vyks negrįžtami Stelmužės ąžuolo nykimo procesai."

PRIDEDAMA:
1. Stelmužės ąžuolo irstančios atramos nuotrauka, 1 lapas,
2. Stelmužės ąžuolo atskylanti, šiaurinės orientacijos kamieninė šaka, 1 lapas.

Lietuvos arboristikos centro vadovas Sigitas Algis Davenis

Pranešimas PDF formate

Stelmuzes azuolas 2018 1 300Stelmuzes azuolas 2018 2 300

 

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.