Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Naujienos ir informacija Invazinius medžius jau galima kirsti be leidimo

Naujienos ir informacija

Invazinius medžius jau galima kirsti be leidimo

http://www.am.lt/VI/files/0.596713001484051158.jpgĮ Invazinių Lietuvoje rūšių sąrašą įrašytas medžių rūšis jau galima kirsti ar kitaip pašalinti be jokio leidimo. Tai numato prieš savaitę pakeista Saugotinų medžių ir krūmų, persodinimo ar kitokio pašalinimo atvejų, šių darbų vykdymo ir leidimų šiems darbams išdavimo, medžių ir krūmų vertės atlyginimo tvarka.

Todėl nebereikia leidimo nei uosialapiui klevui, nei baltažiedei robinijai, nei vėlyvajai ievai – jie įtraukti į minėtąjį sąrašą – pašalinti. Pažymėtina, kad negalima auginti ir jų porūšių, formų, variatetų ir veislių individų. Pavyzdžiui, draudžiama dauginti ar parduoti uosialapio klevo „Flamingo“ veislės medelius.

Nebegalioja ir nuostata, leidžianti nenaikinti uosialapio klevo, baltažiedės robinijos, raukšlėtalapio erškėčio, varpinės medlievos ir muilinės gubojos urbanizuotų teritorijų želdynuose ir želdiniuose. Ji išbraukta iš Invazinių Lietuvoje rūšių sąrašo. Tokia nuostata, pasak Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos skyriaus vyriausiosios specialistės Lauros Janulaitienės, visiškai nepasiteisina, nes invazinių augalų sėklos plinta ir su vėju, ir per vandenį, jas platina ir gyvūnai, ir žmonės. Kad tokių augalų rūšys neplistų į kitas teritorijas, jas reikia naikinti ir miestuose, ir gyvenvietėse.

Kaip invazines rūšis reikia naikinti, nustato Invazinių rūšių kontrolės ir naikinimo tvarka. Tačiau prieš planuojant jas naikinti būtina tiksliai apibūdinti rūšį ir parinkti efektyviausius kontrolės būdus. Kontrolės ir naikinimo būdai turi būti visiškai saugūs žmonių sveikatai, efektyvūs ir nekenkti aplinkai, kitiems augalams ir gyvūnams.

Invazinėms rūšims naikinti taikomi biologiniai, mechaniniai ir cheminiai būdai. Galima naudoti tik tuos preparatus, kuriuos leidžiama įsivežti į Lietuvą ir čia juos naudoti.

Jeigu invazines rūšis numatoma naikinti valstybei priklausančioje teritorijoje, apie numatomas jų naikinimo priemones reikia raštu arba elektroniniu paštu pranešti žemės valdytojui, jeigu privačiame ar išnuomotame žemės sklype – jo savininkui ar naudotojui ne vėliau kaip prieš 10 darbo dienų iki naikinimo pradžios.

Nėra vieno patarimo, kaip sėkmingai kontroliuoti ar išnaikinti invazines rūšis. Naikinimo metodus ir priemones arba jų derinius reikia parinkti individuliai, atsižvelgus į rūšį, vietovę, metų laiką ir kitus veiksnius. Invazinėms rūšims kontroliuoti ar išnaikinti reikia daug laiko, darbo jėgos, ryžto ir lėšų, todėl svarbiausia – jų neplatinti ir užkirsti kelius joms plisti.

 

Informacijos šaltinis: www.am.lt

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.