Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Naujienos ir informacija Lenkijoje gelbėjamas vienas seniausių medžių pasaulyje

Naujienos ir informacija

Lenkijoje gelbėjamas vienas seniausių medžių pasaulyje

Nedidelis Henrikovo Lubanskio kaimelis Lenkijos pietvakariuose garsus tuo, kad jo teritorijoje auga seniausias šalyje medis. Nežinoma, kiek tiksliai kukmedžiui metų. Archyvų duomenimis, medžiui – apie 1 300 metų. Šis medis – vienas seniausių pasaulyje.

Mokslininkai sako, kad vietos garsenybė gali išnykti. Tokią išvadą jie padarė, pamatę sausų šakų. Ne iš karto pavyko nustatyti, nuo ko džiūna medis, ir parinkti gydomųjų priemonių. Pirmas pavojų paskelbė augalų priežiūros specialistas Erzijus Stoliarčikas. Dabar jis vadovauja gelbėjimo operacijai. Iš pradžių aplink 12 metrų kukmedį pastatė pastolius, kad būtų galima prieiti prie visų medžio dalų. Paskui įrengė drėkinimo sistemą, padarė šešėlį.

Pagrindinė priežastis, kodėl suprastėjo kukmedžio būklė, buvo prasta žemė, didelis grunto vandenų lygis ir graužikai – jie apgraužė šaknis. Dabar medį prižiūri visa mokslininkų komanda. Jie nuolat stebi jo būklę ir greitai planuoja pradėti stebėjimus visą parą.

ŽIŪRĖKITE VIDEO

Informacijos šaltinis: www.delfi.lt

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.