Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Naujienos ir informacija Vidury miesto nuvirtus liepai kaltų ieškoma ir Neryje

Naujienos ir informacija

Vidury miesto nuvirtus liepai kaltų ieškoma ir Neryje

 Nuversta liepa

Facebook nuotr. / Kas taip niekadėjiškai sudarkė šį medį?

Socialiniame tinkle „Facebook" nuo pirmadienio ryto plinta nuotrauka, kurioje vandališkai nuversta liepa Neries krantinėje prie pat Mindaugo tilto. Internautai ėmė spėlioti, kas šitaip pasidarbavo, ar tik nebus bebro darbas? Gamtininkai kraipo galvas, tačiau, pasitarę su medžiotojais, visgi pateikia savo versiją, kas iš tiesų galėjo nutikti liepai.

Naktį užfiksavo keistą gyvį

Nuvirtęs medis pastebėtas pirmadienį ryte, kai vilniečiai ėjo arba važiavo į darbus.

Vienas internautas taip pakomentavo pastebėtą vaizdą: „Čia Kaziukas kažkam taip suveikė? Bjauru žiūrėti. Kada geriausias laikas atsodinti? Policija galėtų kamerų įrašus aplink tą vietą labai rimtai pažiūrėti, nes miesto centre vaikščioti su kirviu ir medžius kapoti, švelniai tariant, yra įžūlu“.

Internautai pasidalino į dvi stovyklas: vieni teigė, kad tai žmogaus darbas, kiti spėjo, ar tik nebus bebrai apsireiškę. Vieną keistą padarą Neryje praėjusios savaitės vėlų vakarą teigė užfiksavusi ir skaitytoja Indrė.

„Gyvename sostinės centre ir šylant orams vakarais dažnai einame pasivaikščioti į Vilniaus senamiestį. Paprastai iškeliaujame jau visiškai sutemus, išsisklaidžius automobilių spūsčių smogui ir miestui nurimus. Įprasta mūsų maršruto pradžia ir pabaiga - Neries krantinės atkarpa tarp Mindaugo ir Žaliojo tiltų. Praeitos savaitės viduryje, 22 val. eidami krantine, kaip įprasta kalbėjomės, fotografavome telefonu naktinį miestą ir ties „Lietuvos energijos“ pastatu, apšviestu trispalvės spalvomis ir patraukusiu mūsų dėmesį, stabtelėjome. Tuo metu už poros metrų nuo betoninės krantinės atbrailos kažkas tikrai garsiai tarsi didelis akmuo įkrito į Nerį. Labai išsigandau, vyras mane, krūptelėjusią ir suspigusią, pagavo į glėbį. Atrodo, šalia nieko tokio didelio nebuvo, ko būtume nepastebėję ir kas galėjo sukelti tokį garsą“, - GRYNAS.lt pasakojo Indrė.

Pora įdėmiai sužiuro į vandenį. Juodu laukė, ar neišnirs kokio nors gyvio galva, nes įtikimiausia atrodė panėrusios anties versija. Neišnėrė.

„Tada įtikinėjau vyrą, kad tai galėjo būti kokia nors šlykšti vandens žiurkė, ondatra ar kažkas panašaus, nors ir nedidelis padaras, bet naktyje šuolio į upę garsas galėjo atrodyti hiperbolizuotai. Svarstydami, su kuo susidūrėm, žvilgčiodami į tekantį vandenį lipom greičiau ant tilto, kur jausčiausi drąsiau. Naktinis Neries gyvenimas nebe atrodo toks ramus, nepastebimi gyviai užmena mįslių“, - savo patirtimi dalijosi skaitytoja.

Ar galėjo tai būti bebras?

Ar skaitytojos nupasakotas padaras galėjo būti tas pats, kuris taip niekadėjiškai nuskriaudė ir liepą? Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos skyriaus vyr. specialistas Laimutis Budrys, pamatęs nuotrauką, patikino, kad suniokota liepa tikrai ne bebro, o žmogaus darbas.

„Pasikonsultavau su kolegomis, su medžiotojais ir galime pasakyti, kad 100 proc. tai ne bebro, o kito gyvūno, kuris vadinasi žmogus, darbas. Nukirsta kirviu. Kai bebras graužia medį, skiedros būna ne keturkampės, o pailgos. Kitas dalykas - aiškiai matosi, kad kai bebras graužia, jis nugraužia medį kaip pieštuką. O iš nuotraukos matome, kad likęs kelmas statmenas. Šito bebras niekaip nesugebėtų padaryti. Tai yra vandalizmo aktas“, - konstatavo pašnekovas.

Laimutis Budrys

Laimutis Budrys. © DELFI (Š.Mažeikos nuotr.)

Jam antrino ir kolega gamtininkas Selemonas Paltanavičius: „Tai tikrai ne bebro nugraužtas medis, o kažkokio niekadėjo kirviu ar dideliu peiliu nukirstas. Gaila, kad tokių dalykų atsitinka. Medžiui buvo skirta augti...“

L. Budrio teigimu, padaryta žala gamtai gali siekti per 580 eurų (daugiau kaip 2000 litų).

„Būtų gerai, kad tuo pasidomėtų ekologinė policija – gal kur kokie įrašai yra, juk viduryje miesto tokį medį nukirsti yra nusikaltimas“, - teigė specialistas.

Mena šaligatviais vaikštinėjusį graužiką

Nors šiuo atveju medį išniekino ne bebras, tačiau gamtininkai sutinka, kad prie Neries šiuo metu tikrai gali gyventi bebrų. Ir nenuostabu, kad pasivaikščioti išėję vilniečiai galėjo juos pamatyti. L. Budrys mena vieną atvejį maždaug prieš dvejus metus, kuomet prie Žaliojo tilto dažnokai buvo pastebimas vienas bebras, kuris neretai išlįsdavo iš vandens. Jis mėgdavo pasivaikščioti pakrantėmis.

„Yra tekę matyti ir tai jokia ne staigmena, kai prieš keletą metų prie Žaliojo tilto buvo apsigyvenęs bebras-senbuvis, kuris išlipdavo ant šaligatvio ir vaikščiodavo. Net mūsų darbuotojai yra jį sutikę eidami į darbą. Jis buvo visiškai išdrąsėjęs – turėjo jam žmogus duoti kelią, o ne jis žmogui. Ir pastoviai jis išlįsdavo ir eidavo palei Žaliąjį tiltą pasivaikščioti“, - juokėsi pašnekovas.

Anot jo, vėliau bebras, matyt, persikėlė į kitą vietą, nes žmonės jo jau nebe sutikdavo.
„Jeigu bebras įspeičiamas į kampą ir neturi kur dingti – kiekvienas gyvūnas ginasi. Pats pultų nebent jeigu būtų užsikrėtęs pasiutlige – tai mažai realu, bet teorinė galimybė yra“, - samprotavo L. Budrys, paklaustas, ar toks iš vandens išniręs padaras galėtų žmogui sukelti pavojų.

Gamtininkai pastebi, kad laukiniai gyvūnai vis labiau pripranta prie miestietiško gyvenimo, išdrąsėja ir vis arčiau eina link žmogaus. Pavyzdžiui, prie žmonių sodybų atklysta lapės, ieškodamos sau maisto. Parskridę paukščiai neretai taip pat traukia prie šiukšlių konteinerių. Kartais  gandrai užfiksuojami besiknisantys net sąvartyne.

Rūta Levickaitė, www.GRYNAS.lt 

 

Informacijos šaltinis: www.grynas.lt

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.