Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Naujienos ir informacija Vasario 24 d. - Vieversio diena - žada vėlyvą pavasarį

Naujienos ir informacija

Vasario 24 d. - Vieversio diena - žada vėlyvą pavasarį

Vasario 24 d. – Vieversio diena. Tai – vienas iš pirmųjų sparnuočių, pavasarį sugrįžtančių į mūsų kraštą iš šiltųjų kraštų. Jis laikomas pavasario šaukliu. Vieversėlis yra lietuvių artojų draugas bei nuolatinis palydovas. Pavasario švenčių papročiai ir apeigos nuo žilos senovės buvo susieti su pasiruošimu besiartinantiems žemės ūkio darbams. Pavasaris pas žemdirbį ateidavo ne su kalendoriniu pavasario pavadinimu, bet su pirmuoju vieversio pasirodymu. Tai apytiksliai buvo vasario 24 d. ji nuo žilos senovės vadinama Vieversio diena. Buvo manoma – kuo vieversys pasirodys anksčiau ir užgiedos savo pavasarinę giesmę, tuo greičiau ateis pavasaris. Tikėta, kad, jei nori būti labai greitas, reikia šią dieną du kartus apibėgti aplink trobą, nubėgti į kaimo galą ir atgal. Tuomet būsi greitas kaip vieversys. Vieversio dieną nedera šukuotis – vištos vasarą daržus iškapstys.

Atėjus krikščionybei su šia švente sutapatinta Šv. Motiejaus diena. Rašoma, kad Šv. Motiejus buvo apaštalas, paskirtas į Judo Iskarijoto vietą. Į Dvylikos apaštalų misiją pašauktas įsitraukti gerokai vėliau, po Jėzaus nukryžiavimo. Rašoma, kad Šv. Motiejus krikštijo pagonis, turėjo sugebėjimų gydyti žmones. Įsiutę žmonės jį užmušę dėl pamokslų. Taip Motiejus paaukojo savo gyvybę.

Lietuvoje dažniau sutinkamos dvi vieversinių (Alaudidae) šeimai priklausančios rūšys: lygutė (Lullula arborea) ir dirvinis vieversys (Alauda arvensis). Kiti - didysis trumpapirštis vieversys (Calandrella brachydactyla), pilkasis trumpapirštis vieversys (Calandrella rufescens), kuoduotasis vieversys (Galerida cristata), raguotasis vieversys (Eremophila alpestris) Lietuvoje yra daug rečiau sutinkami.

Šiais metais sausio 28 d. pirmąjį kartą Lietuvoje buvo užregistruotas paprastasis stepinis vieversys (Melanocorypha calandra). Pirmoji žinia apie šį pietinių kraštų paukštį atskriejo iš profesionalaus gamtos fotografo, Lietuvos ornitologų draugijos (LOD) nario Mariaus Čepulio: „Važiuodamas automobiliu pamačiau labai keistą paukštį, tupintį. pakelėje. Tada apsisukau, dar kartą pasižiūrėjau. Tai tikrai yra nematytas paukštis, nes vieversys buvo labai didelis, maždaug strazdo dydžio. Pasiruošiau fotoaparatą, nufotografavau, tuomet nusiunčiau nuotraukas patyrusiems ornitologams, nes tokio paukščio tikrai nežinojau, nes nebuvau matęs. Jie pranešė, kas tai Lietuvoje pirmą kartą stebėta rūšis“, –  pasakojo atradėjas. Nesitverdami džiaugsmu, kai kurie ornitologai apie šį faktą informavo net žiniasklaidos priemones. Tačiau netrukus ornitologus pasiekė kita, ne mažiau stebinanti žinia – pasirodo toje pačioje vietoje – Panevėžio r. prie kelio Panevėžys – Krekenava, (matomai tą patį paukštį), tačiau dviem dienomis anksčiau (sausio 28 d.) stebėjo kitas LOD narys – Žygimantas Mileris, kuris taip pat nufotografavo ypač retą svečią. Taigi, du ornitologai, nepriklausomai vienas nuo kito, aptiko tą patį vienišą paprastąjį stepinį vieversį. Kas tai: paradoksalus atsitiktinumas ar žinia, jog Lietuvoje paukščių stebėjimas įgauna vis platesnį mastą ir retiems migrantams vis sunkiau likti nepastebėtiems mūsų krašte? Bet kuriuo atveju, abu stebėtojus galime laikyti atradėjais!

Vieversiniai paukščiai priklauso Žvirblinių būriui (Passeriformes) - labiausiai prisitaikiusiai ir evoliuciškai jauniausiai paukščių grupei, sudarančiai apie 60 % visų paukščių, t. y. daugiau nei 5000 rūšių.

Paprastasis stepinis vieversys (Melanocorypha calandra). Mariaus Čepulio nuotrauka

Dirvinis vieversys (Alauda arvensis). Mariaus Čepulio nuotrauka

Dirvinis vieversys (Alauda arvensis) youtube.com

 

Informacijos šaltinis: www.birdlife.lt

 

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.