Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Naujienos ir informacija Vietoj baimės – šikšnosparnių globa

Naujienos ir informacija

Vietoj baimės – šikšnosparnių globa

Namukas siksnosparniams 300Birželio pabaigoje vis dažniau galima pamatyti šikšnosparnių – nardančių kiemuose prie namų stogų, medžiojančių vabzdžius virš pievų ir vandens telkinių. Žmonės palyginti menkai pažįsta šiuos gyvūnus, todėl apie juos prikurta įvairiausių mitų, kai kas jų net bijo.

Pasak gamtininkų, užuot šikšnosparnių bijojus, juos reikia globoti. Lietuvoje aptikta 15 šių gyvūnų rūšių, kai kurios labai retos, saugomos.

Šikšnosparniai skraido tik naktį ar prieblandoje, erdvėje orientuojasi ne pagal žmogui įprastus pojūčius, o pagal skleidžiamus ultragarsus. Jie gyvena miškuose medžių drevėse, plyšiuose, po atšokusia žieve. Šikšnosparniams reikia mažai erdvės, jie mėgsta gyventi kolonijomis. Ypač dažnai tokios kolonijos, kuriose būna iki kelių šimtų gyvūnėlių, įsikuria pastatų palėpėse, plyšiuose.

Vasaros pradžioje šikšnosparnių kolonijose būna sujudimas – jauniklius pagimdžiusios patelės, skrisdamos medžioti, nešasi juos su savimi, po to palieka slėptuvėje. Jeigu ši kolonija glaudžiasi, pavyzdžiui, kiauroje namo sienoje, ten dieną naktį girdėti brazdesys, cypimas. Žmonės dažnai gamtininkų klausinėja, kaip išvengti tokios kaimynystės.

Kadangi šikšnosparniai labai jautrūs, tai dėl beldimų į sieną ar kitokio trikdymo patelės su jaunikliais, jeigu jie jau skraido, pasitraukia į kitas priebėgas. Tokie nepavojingi baidymo būdai labai veiksmingi. Gyvūnams išsikrausčius, reikėtų užtaisyti visas landas ir plyšius sienose. Tačiau to nepakanka, jeigu šikšnosparniams nepasiūlomos naujos gyvenamos vietos. Tam ypač tinka specialūs inkilai su įskridimo landa jų dugne. Pavyzdžiui, Neries regioniniame parke, Dūkštų ąžuolyne, iškelta dešimtys inkilų, kuriuose šiuo metu yra patelių su jaunikliais kolonijos. Kaip sakė parko vyriausiasis ekologas Saulius Pupininkas, viename tokiame inkile neseniai aptikta apie 100 šikšniukų nykštukų.

Turintieji sodybas ir norintieji, kad šikšnosparniai gyventų greta jų, bet ne jų namuose, gali medžiuose iškelti tokius specialius inkilus. Juos galima kelti bet kada, net dabar – per vasaros atostogas.

S. Paltanavičiaus nuotr. 

 

Informacijos šaltinis: www.am.lt

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.