Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Naujienos ir informacija Lietuvos kraštovaizdžio projektas įvertintas garbingu ir sunkiu apdovanojimu

Naujienos ir informacija

Lietuvos kraštovaizdžio projektas įvertintas garbingu ir sunkiu apdovanojimu

Apdovanojimas Utena 2014.06 300Birželio 11–12 dienomis Vroclave (Lenkija) vyko 14-asis Europos Tarybos susitikimas dėl Europos kraštovaizdžio konvencijos įgyvendinimo. Europos Tarybos apdovanojimas „Už kraštovaizdį“ skirtas Lenkijos Žemutinės Silezijos kraštovaizdžio parkų asociacijai. Ypatingo dėmesio ir įvertinimo sulaukė ir Lietuvos projektas „U – parkai. U – posūkis, kuris mums patinka“.

Europos Tarybos apdovanojimas „Už kraštovaizdį“ yra viena iš priemonių, prisidedančių prie Europos kraštovaizdžio konvencijos įgyvendinimo. Juo siekiama skatinti domėjimąsi kraštovaizdžiu ir išryškinti pavyzdinius valstybių veiksmus saugant ir puoselėjant kraštovaizdį. Apdovanojimas įsteigtas 2008 m. patvirtinus Europos Tarybos apdovanojimo už kraštovaizdį taisykles, kuriose apibrėžti šio apdovanojimo tikslai, procedūros, išskirti projektų vertinimo kriterijai.

2012–2013 metų Europos Tarybos apdovanojimo už kraštovaizdį sesijoje laimėtoju pripažinta Lenkijos Žemutinės Silezijos kraštovaizdžio parkų asociacija už Šprotavos upės slėnio ekologinių vertybių išsaugojimą. Tai ilgametis projektas, prikėlęs naujam gyvenimui užmirkusias žemes, sudaręs geresnes sąlygas ne tik biologinei įvairovei, bet ir vietos bendruomenei.

Į šį apdovanojimą pretendavo 18 projektų iš skirtingų valstybių: Belgijos, Čekijos, Suomijos, Prancūzijos, Vengrijos, Airijos, Italijos, Latvijos, Olandijos, Portugalijos, Rumunijos, Serbijos, Slovėnijos, Ispanijos, Anglijos, Lietuvos, Lenkijos. Šiemet Lietuva pirmą kartą pristatė savo kandidatą – Utenos mieto parkų projektą, nacionalinio konkurso už kraštovaizdį laimėtoją.

Susipažinti su apdovanojimui pristatytais projektais galima šioje nuorodoje.  Komisijos vertinimus galima pamatyti šioje nuorodoje.

Lietuvos paraiška neliko nepastebėta – Utenos rajono savivaldybės parkų projektas „U – parkai. U – posūkis, kuris mums patinka“ gavo specialų Europos Tarybos pažymėjimo ženklą „Už dėmesį miesto kraštovaizdžiui ir jo, kaip bendro turto, puoselėjimą“. Mūsų šalies projektui skirtas ne tik labai garbingas, bet ir sunkus – net 15 kg sveriantis – apdovanojimas. Jį pelnė projektas, atspindintis didelį norą miesto žaliąsias erdves pritaikyti visuomenės poreikiams. Projektas gausus įvairių veiklų, išsiskiria nevienadienėmis pastangomis išsaugant vertingiausius miesto kraštovaizdžius neprivatizuotus.

Aplinkos ministerijos Saugomų teritorijų ir kraštovaizdžio departamento direktorius Vidmantas Bezaras, dalyvavęs atsiimant šį apdovanojimą, pažymėjo, kad tokios savivaldybės iniciatyvos kartais nepastebimos savame mieste, bet puikiai įvertinamos visos Europos kontekste. Pasak jo, Utena gali būti pavyzdžiu ir didmiesčiams, ir mažesniems miesteliams, kaip saugant, tvarkant gamtines kraštovaizdžio vertybes sukuriamos jaukios, visiems gyventojams prieinamos ir svečių lankomos žaliosios erdvės. „Tai, kad šiandien iš vieno miesto pakraščio puikiai sutvarkytais parkais ir takais pėsčiomis ar dviračiu per centrą ir praktiškai neišeidamas į gatves gali pasiekti priešingą miesto dalį, yra didžiulė dovana Utenos gyventojams. Savo želdynų planavimo ir tvarkymo kokybe Utena lenkia ir kai kuriuos kurortus ar kurortines teritorijas“, – pastebi V. Bezaras. Šie miesto privalumai – didelis Utenos rajono savivaldybės kraštovaizdžio architektės Jūratės Paragytės nuopelnas. Bendras darbas ir savivaldybės, Utenos gyventojų palaikymas leido tokiam garbingam apdovanojimui pirmą kartą atkeliauti į Lietuvą.

Specialūs apdovanojimai „Už demokratijos stiprinimą“ ir „Už įnašą į europietiškos kultūros puoselėjimą“ atitinkamai skirti Italijos ir Serbijos projektams.

Kiekvienas projektas, pristatytas Europos Tarybos apdovanojimui, atspindi reikšmingiausius šalies pasiekimus kraštovaizdžio srityje, todėl visi konkurse dalyvavę projektai laikytini sektinais pavyzdžiais, kurie įkvėpia imtis veiksmų įgyvendinant Europos kraštovaizdžio konvenciją.

 

Informacijos šaltinis: www.am.lt

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.