Populiarūs

Per gyvenimą – lėtu žingsniu

letai 300Argi žavus greitas  gyvenimo tempas, kada ryte paskubomis sukertame sumuštinį, kavos stabtelime degalinėje, vaikams vakare griežtai pareiškiame, kad pasaka bus tik viena, o ir su draugais susitikti vis nelieka laiko? “Sustokite”, – sako lėtumo filosofijos skleidėjai.

Kur nuskubame?

Skubėdami praleidžiate gražiausias gyvenimo akimirkas nepastebėtas. Daugelis mūsų valgo, dirba, mąsto ir net mylisi greitai. Tačiau ar esame patenkinti kokybe? Ar tikrai skani kava iš popierinio puodelio, siurbčiojama pro mažą skylutę dangtelyje? O sumuštinis, paskubomis sukramsnotas vairuojant automobilį? Dirbate, kad sukauptumėte pinigų atostogoms, bet ar jaučiate, kad pailsėjote? Mokslininkai suskaičiavo, kad mes net miegame 90 minučių trumpiau nei žmonės prieš šimtą metų. Toks gyvenimo tempas labai pavojingas sveikatai ir santykiams.

Sulėtinus tempą gyventi smagiau

Lėtumo filosofija – tai ne sekta, ne naujas mokymas ir tikrai ne skatinimas tingiai drybsoti kiauras dienas priešais televizorių ar tapti atsiskyrėliu, bėgti iš miesto. Tai naujo santykio su laiku kūrimas.

Lėtumo filosofija glūdi kiekviename iš mūsų. Tereikia sustoti, nesvaičioti apie tai, kaip būtų gerai, jeigu para turėtų dar bent tris valandas, o dirbti tiek, kad laiko užtektų viskam. Turime ne skaičiuoti minutes ir valandas, o jų sutaupyti. Viską daryti kuo geriau, o ne kuo greičiau. Tada pajusime gyvenimo pilnatvę, ir veikla, santykiai, maistas teiks džiaugsmo.

Būti čia ir dabar

Sąmoningai pasirinkite lėtą tempą, išmokite nusiraminti, sustabdyti nereikalingų minčių tėkmę. Lėtas, pagal šią filosofiją, – tas, kuris sugeba būti čia ir dabar. Valgantis šviežią maistą, išaugintą tame regione, kuriame gyvena.

Perkantis produktus tiesiai iš ūkininkų arba mažose parduotuvėlėse – juk čia galima įsigyti kokybiškų produktų ir patirti bendravimo džiaugsmą.

Ką valgome – tas esame

Dar 1989 m. kilo vadinamojo lėtojo maisto judėjimas, kaip priešprieša greitojo maisto ir vartojimo kultūrai bei nuolatiniam skubėjimui. Taip pat kaip atsvara greitojo maisto restoranams, kurių pridygę visuose pasaulio miestuose.

Lėtojo maisto judėjimo atstovai ragina suprasti, kad valgymas – labai svarbi kasdienio gyvenimo dalis. Tai, ką dedame į lėkštę, turi įtakos ne tik mums, bet ir mus visus supančiai aplinkai. Mat kuo daugiau naudojama trąšų, tuo labiau teršiama gamta. Valgydami mėsainius ir bulvytes, pamirštame senųjų patiekalų gaminimo tradicijas. Juk ne veltui sakoma: ką valgome – tas esame.

Mėgaukitės maistu

Kokiais principais ragina vadovautis lėtojo maisto judėjimo šalininkai?

Kaip sustoti?

Nustoti skubėti nėra sudėtinga. Pradėkite nuo paprastų žingsnelių. Greitai pajusite, kad nelekiant kaip akis išdegus gyvenimas nušvinta visai kitomis spalvomis. O pinigų uždirbate ir darbų nudirbate ne ką mažiau, nei versdamiesi per galvą.

Pirkimo terapija – nemadinga

Lėtumas sraigės žingsneliu atšliaužė ir į mados pasaulį. Garsūs dizaineriai ragina nustoti šluoti drabužius nuo parduotuvių lentynų per išpardavimus ar tada, kai norisi pabėgti nuo slegiančių minčių. Pirkimo terapija tampa nemadinga. Pakeitus požiūrį į drabužius galima nemažai sutaupyti.

 

Informacijos šaltinis: www.veidas.lt