Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Straipsniai Populiarūs Vertybės Vėžiui gydyti naudojamam medžiui gresia išnykti

Populiarūs

Vėžiui gydyti naudojamam medžiui gresia išnykti

kukmedis 

Shutterstock nuotr. / Kukmedis, asociatyvi nuotrauka

 

Kasmet Pasaulinės gamtos apsaugos organizacijos (IUCN) skelbiamas nykstančių rūšių „raudonasis sąrašas“ pasipildė medžiu, kurio šakos naudojamos vėžio gydyme, rašo „The Guardian“.

Himalajų kukmedžių rūšis, iš kurios išgaunamas taksolis, naudojamas taikant chemoterapiją, stumiama ant išnykimo slenksčio, nes pernelyg intensyviai kertamas medicinoms reikmėms ir dar renkama kaip kuras, ketvirtadienį perspėjo mokslininkai.

Medicinoje naudojamo medžio Taxus contorta, augančio Afganistane, Indijoje ir Nepale, statusas buvo pakeistas iš „pažeidžiamo“ į „nykstantį“.

Taksolį septintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje atrado JAV nacionalinis vėžio institutas, izoliuodamas jį trumpaspyglio kukmedžio šakelėje. Vėliau tapo aišku, jog taksolio yra visose vienuolikoje kukmedžio rūšių.peeling-pacific-yew-taxus-007

„Šakų kirtimas nužudo medžius, tačiau įmanoma taksolį išgauti iš nuopjovų, todėl, jei procesas būtų tinkamai kontroliuojamas, jis galėtų būti mažiau pražūtingas medžiams“, - teigė Craigas Hiltonas Tayloras, IUCN Raudonojo sąrašo vadovas.

„Šakų kirtimai ir prekyba turėtų būti dėmesingai kontroliuojami, kad užtikrintume, jog viskas darnu, tačiau augalai taip pat turėtų būti kultivuojami, kad būtų sumažintas kirtimų gamtoje poreikis“, - pridūrė jis.

Taxol, a chemotherapy drug used in the treatment of cancer, was first found in the bark of the Pacific yew tree (Taxus brevifolin).
Photograph: National Cancer Institute/Corbis

Raudonasis sąrašas šiuo metu yra pats detaliausias ir labiausiai gerbiamas planetos rūšių sąrašas, sudaromas pagal tūkstančių viso pasaulio mokslininkų darbus. Pirmą kartą apžvelgta daugiau nei 61,9 tūkst. rūšių. Sąraše 801 rūšis skelbiama išnykusia, 64 - išnykusiomis laukinėje gamtoje, daugiau nei 9,5 tūkst. - kaip sparčiai nykstančios arba nykstančios. Dar 10 tūkst. rūšių yra pažeidžiamos, o pagrindinės grėsmės - per didelis jų naudojimas, tarša, gyvenamosios aplinkos netekimas ir suprastėjimas.

Timas Entwisle'is iš Kew karališkųjų botanikos sodų „The Guardian“ komentavo, jog pasaulyje pavadinta ir aprašyta 380 tūkst. augalų rūšių ir šis sąrašas kasmet pasipildo maždaug 2 tūkst. „Ir mes prognozuojame, kad vienas iš penkių greičiausiai susiduria su grėsmėmis jau dabar, dar prieš mums atsižvelgiant į klimato kaitos poveikį“, - teigė jis.

Pavyzdžiui, kininė vandens eglė, kuri anksčiau plačiai augo Kinijoje ir Vietname, dabar yra sparčiai nykstanti. Pagrindinė priežastis - žemės ūkio plėtra. Neseniai rasti didžiausi plotai Laose buvo iškirsti vandens jėgainių statybai.

Seišelių salose 77 proc. įvertintų endeminių žydinčių augalų priskirti rizikos išnykti grupei, tarp jų - palmė Lodoicea maldivica, kuri neteisėtai kertama dėl to, jog jos vaisiai neva yra afrodiziakas.

Rimtos rizikos grupei raudonajame sąraše priskirti ir apie ketvirtadalis žinduolių. Pavyzdžiui, juodasis raganosis paskelbtas oficialiai išnykusiu Vakarų Afrikoje. Vietname brakonieriai sunaikino Javos raganosius, kurių pusšimtis liko tik Indonezijoje.

Gamtosaugininkams blogos ne visos naujienos - Prževalskio arkliai buvo paskelbti išnykusiais 1996 metais, tačiau po to, kai į laisvę išleisti nelaisvėje sėkmingai užauginti žirgai, populiacija Centrinėje Azijoje dabar siekia daugiau nei 300.

 

Pagal www.guardian.co.uk straipsnį paruošė www.grynas.lt

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.