Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Straipsniai Populiarūs Vertybės Miršta didžiausias ir galbūt pats seniausias pasaulyje gyvas organizmas: skubiai reikia medžiotojų pagalbos?

Populiarūs

Miršta didžiausias ir galbūt pats seniausias pasaulyje gyvas organizmas: skubiai reikia medžiotojų pagalbos?

Pando, didžiausią - ir galbūt seniausią - pasaulyje gyvą organizmą naikina nepasotinamas juodauodegio elnio apetitas.

Tai tūkstančių kąsnių mirtis.
©www.shutterstock.com

Dar žinomas kaip drebantis milžinas, Pando yra smulkiadantės tuopos kolonija, pasklidusi 43 hektarų plote Jutos valstijos centro pietinėje dalyje. Dėl elnių demografinio sprogimo, nauji Pando ūgliai nugraužiami, nespėję subręsti, ir garbiajam organizmui kyla išnykimo grėsmė.

„Sistema nebeatsinaujina; ji stipriai nukrypusi pusiausvyros,“ pažymėjo Paulas Rogersas, ekologas iš Jutos valstijos universiteto ir Vakarų Aspeno aljanso direktorius.

Vieno medžio miškas

Pašaliniam stebėtojui Pando atrodo kaip įprastas miškas. Bet visų medžių šaknų sistema bendra ir jie visi yra genetiškai identiški klonai. Iš esmės tai yra vieno medžio miškas, sakė Rogersas.

„Tai, ką manote esant medžiais, iš tikrųjų yra viena gyva ir susijusi būtybė,“ pasakojo Rogersas Live Science. „Buvimas šioje giraitėje ar miške, man išties stebuklingas potyris.“

Nors Pando dažnai vadintas seniausiu gyvu organizmu Žemėje (kai kuriais vertinimais, jo amžius daugiau nei 80 000 metų), šios kolonijos datavimui naudojamos technikos tokios netikslios, kad niekas negali užtikrintai pasakyti, koks šios giraitės amžius, sakė Rogersas.

Pažiūrėjus atidžiau, aiškėja, kad šiam didingam superorganizmui kilo bėda. Trumpiau tariant, Pando sparčiai sensta.

„Jei būtų 50 000 žmonių bendruomenė ir visi jos nariai būtų senesni nei 80 metų, tokią bendruomenę vadinti tvaria būtų sunku. O būtent tai matome vykstant su Pando klonu.“

Taip vyksta, nes juodauodegiai elniai, o kartais ir galvijai, sušlamščia dar nesubrendusius medžio ūglius. Ši problema tęsiasi jau ne vieną dešimtmetį, pažymėjo Rogersas.

„Aišku, kad kiekvienas išdygęs ūglis — techniškai tai atžala — kone iškart nugraužiamas, vos tik išlindęs iš žemės,“ sakė Rogersas.

Tuo tarpu beveik visiems seniems kamienams jau po 110 – 130 metų, o maždaug tiek paprastai atskiri smulkiadantės tuopos kamienai ir gyvena. Miško paklotė padengta negyvais medžiais, ir jokia nauja gyvybė jų nepakeičia, sakė ekologas.

Sudėtinga problema

Juodauodegiai elniai ir kiti žolėdžiai pastaraisiais dešimtmečiais tokia problema Pando ir dėl žmonių.

„Žmonės naikina plėšrūnus,“ pažymėjo Rogersas.

Pavyzdžiui, be apylinkėse medžiojančių vilkų, ne tik smarkiai išauga elnių populiacijos, bet ir nyksta elnių gyvenamos teritorijos. Užuot sparčiai keitę ganymosi vietas, jie pasilieka ir šlamščia skanius bei maistingus ūglius kiek tinkami.

„Tai primena salotų barą ar saldainių parduotuvę. Tai labai labai patraukli vieta šiems žolėdžiams,“ sakė Rogersas.

Negana to, kadangi laukinės gamtos apsaugos agentūros finansuoja save ir išduodamos medžioklės licencijas, jos suinteresuotos didele elnių populiacija, kad medžiotojai negrįžtų namo tuščiomis. Galiausiai, šalia Pando yra nameliai, o viena stovyklavietė yra ir pačioje giraitėje. Kadangi medžioti šalia žmonių gyvenamųjų vietų draudžiama, elniai stengiasi čia laikytis, nes žino, kad čia jie saugūs nuo medžiotojų, padėtį dėstė Rogersas.

Problemas kelia ir iš aukštumų kelias savaites per metus čia pasirodantys galvijai, kurie gali ištrypti ir nuėsti ūglius.

Galimi sprendimai

Pando miršta, bet Rogersas, kartu su kitais iš Vakarų Aspeno aljanso, – organizacijos, skatinančios palaikyti sveikas tuopų ekosistemas, – ieško būdų išgelbėti drebantį milžiną. Galvijų bandos eina per šį plotą keletą savaičių per metus, tad įtikinus jų augintojus pasirinkti kitus kelius, galėtų pagelbėti, sakė jis

Vasarį žurnale Ecosphere publikuotame straipsnyje Rogersas su kolegomis parodė, kad aptvėrus augančias atžalas tvora, jie iš dalies apsaugomi nuo elnių nugraužimo, jeigu tuo pat metu aktyviai saugomi, kol jų aukštis viršija „naršymo“ aukštį (2 m.). (Kai išauga atžalos išauga aukštesnės, dauguma elnių lengvai nebepasiekia ūglių ir nebeapgraužia.)

Tačiau elniai kartais sugeba prasigauti per tvoras, tad tvėrimo praktiką reikėtų apsvarstyti iš naujo, sakė Rogersas.

Problemą galima spręsti ir kitaip – samdant profesionalius elnių šaudytojus, svarsto Rogersas. Medžiotojams mėgėjams laisvai šaudyti netoli nuo žmonių gyvenamų vietų, tarkime, stovyklaviečių ar namelių nėra saugu, bet profesionalūs snaiperiai moka atlikti tai saugiai.

Taip pat gali būti, kad vos kelių gyvūnų sumedžiojimas gali padaryti didelį poveikį. Tuopos ginasi nemalonaus skonio „cheminiu ginklu“, tad Pando tikėtina, kad Pando graužia nedaug gyvūnų, kurie prisitaikė prie šio skonio, sako Rogersas.

„Iš tiesų nedidelė tik dalis nuolat maitinasi šioje vietoje,“ pastebėjo Rogersas. Jis darbuojasi su keliomis agentūromis ir interesų grupėmis, ieškodamas visiems tinkamų Pando išsaugojimo būdų.

„Esu optimistas,“ pažymėjo Rogersas.

Plačiau - www.livescience.com

 

Informacijos šaltinis: www.technologijos.lt

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.