Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Straipsniai Populiarūs Medis kraštovaizdyje Didžiojoje Britanijoje tūkstančių metų senumo medis pradėjo keisti lytį

Populiarūs

Didžiojoje Britanijoje tūkstančių metų senumo medis pradėjo keisti lytį

Seniausias kukmedis Didžiojoje Britanijoje

Wikimedia.org nuotr. / Seniausias kukmedis Didžiojoje Britanijoje

Didžiojoje Britanijoje augantis senovinis medis, kuriam, kaip manoma, jau apie 5 tūkst. metų, pradėjo keisti lytį. Šio „reto ir neįprasto“ reiškinio mokslininkai dar negali išsamiai paaiškinti, pirmadienį pranešė vienas botanikas.

Europinis kukmedis (Taxus baccata), augantis Fortingalo kaimo bažnyčios šventoriuje Pertšyro grafystėje vidurio Škotijoje, šimtus metų buvo žinomas kaip „vyriškas“ individas – išauginantis tik žiedadulkes subrandinančius kankorėžius (strobilus), bet neseniai ant jo pradėjo rastis „uogų“. Kukmedis yra plikasėklis augalas, todėl jo „uoga“ nėra tikras vaisius kaip žiedinių augalų – tai pakitęs moteriškas kankorėžis, kuriame pavienę sėklą gaubia į uogos minkštimą panaši sėklamakštė (arilas).

„Tai retas atvejis... Retas, neįprastas ir ne visiškai suprantamas“, – sakė Edinburgo karališkojo botanikos sodo darbuotojas dr. Maxas Colemanas (Dr. Max Coleman), pirmasis pastebėjęs išaugusias uogas.

„Manoma, kad vyksta į hormonus panašių medžiagų pusiausvyros poslinkio, kuris lemia šį lyties pasikeitimą. Vienas iš tai sukeliančių veiksnių gali būti aplinkos spaudimas“, – pridūrė botanikas.

Tačiau pats medis atrodo sveikas, pažymėjo M.Colemanas, pridūręs, kad kukmedį reikės toliau atidžiai stebėti, ar bus kokių nors tolesnių pokyčių.

Šis neaukštas medis storu gumbuotu kamienu auga sename bažnyčios šventoriuje, bet jo amžių sunku tiksliai nustatyti, nes jo šerdis jau seniai yra išpuvusi.

Mokslininkai apytikrį kukmedžio amžių nustatė jį išmatavę ir palyginę tuos duomenis su matavimais, atliktais XVIII amžiuje.

 

Informacijos šaltinis: www.15min.lt

 

Originalus straipsnis - Emily Gosden. Britain's oldest tree appears to be undergoing a sex change after 3,000 years. Britain's oldest tree appears to be undergoing a sex change after 3,000 years.

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.