Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel

Populiarūs

Koks yra Žiemos skonis?

obuoliukaiSlidinėjant Kauno marių pakrantėmis galima išvysti iš pirmo žvilgsnio gana įprastą vaizdą žiemą. Apleisto sodo obelis, aplipusi nuo šalčio parudavusiais obuoliais. Kokia obels veislė, sunku nustatyti, bet ne kiekviena obelis išlaiko vaisius iki pavasario. Priėjus arčiau, tuoj pat nuo obels pakyla žiemojančių paukščių pulkelis, aplink medį aptinkame daug stirnų, šernų bei kiškių pėdų. Tiek paukšteliai, tiek žvėrys čia smaguriavo sušalusiais obuoliukais. Turėdami progą paragaujame keistos išvaizdos vaisių: obuoliukai atrodo rudi, ne todėl, kad „papuvę“, o tiesiog dėl šalčio. Tačiau skonis nepakartojamas! Kaip keptas obuoliukas, tik ne karštas, o atvirkščiai – šaltas, net dantis gelia! Gaivu, tartum valgomieji ledai.

Prisirinkome pilnas kišenes gėrybių ir patraukėme toliau. Priėję Strėvos upelio šlaitą pastebėjome dar vieną obelaitę. Tai savaime užaugusi iš sėklos (nesodinta), sulaukėjusi obelis. Kai prakandome šio medelio „rudašonius“, nustėrome, nes skonis buvo dar gaivesnis ir malonesnis nei prieš tai ragautos kultūrinės obels vaisių. Iš pėdsakų supratome, kad mes ne vieninteliai čia apsilankę – paukščiai ir žvėrys taip pat žino .

Ar yra dar kas nors, ko negali surasti gamtoje bet kuriuo metų laiku? Na, nebent tik gali nežinoti, ko ieškoti, bet gamta turtinga vertingiausių maistinių ir vaistinių medžiagų, kurių reikia ne tik gyvūnui, bet ir žmogui.

Kokie privalumai valgyti tokius sušalusius obuolius? Visų pirma, šie obuoliai nepraradę ryšio su savo motininiu medžiu: kad ir lėtai, bet vandens indais vis tiek vyksta medžiagų cirkuliacija ir obuoliai aprūpinami vitaminais ir maistinėmis medžiagomis. Be to, šaltis taip pat natūraliai užkonservuoja obuolius bei jų maistines medžiagas – tai daug geriau nei daryti uogienes ar džiovinti. Tuo tarpu nuskintas ir padėtas žiemai obuolys didžiąją dalį vitaminų praranda jau po dviejų trijų mėnesių ar net dar anksčiau. Tad ar verta rinkti ir kaupti obuolius žiemai? Gal tiesiog užtenka išsaugoti tokius laukinius kampelius ir leisti gamtai pačiai užauginti tokį derlių, kuriuo galėtų pasmaguriauti ne tik gyvūnai, bet ir žmogus? Čia klausimas išsamesnei diskusijai. O dabar, jeigu turite galimybę, pabandykite paeksperimentuoti – paragaukite sušalusių vaisių tiesiai nuo šakos ir pajuskite tikrąjį žiemos skonį.

Giedrius Vaivilavičius

 

Informacijos šaltinis: http://gamtosturtai.wordpress.com

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.