Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Straipsniai Populiarūs Požiūris Gudrieji vilkai – išliks ir per šią žiemą?

Populiarūs

Gudrieji vilkai – išliks ir per šią žiemą?

vilkai

Ne naujiena – vilkai labai sumanūs, dar sakoma – plastiški žvėrys. Ištvėrė net mūsų totalinį karą, kuris buvo paskelbtas sovietmečiu. O Rusijoje tik gal dešimtmetį medžioklės iš sraigtasparnių labai sėkmingos. Vėliau medžiotojai grįždavo it musę kandę. Kodėl?

Į vilkų medžioklę žiūrima visaip. Vieni tvirtina, kad nieko bloga neatsitiks, jei per trumpą sezoną maždaug 60 nušausime. Kiti sako, kad tokie politika – rūšies pražūtis. Vilkai apie mūsų planus nieko nežino. Jie ištvėrė ir tuos laikus, kai už mažų vilkiukų naikinimą būdavo mokamos premijos. Tai nepaprastai plastiška rūšis. Išmintingi žvėrys greit prisitaiko prie pasikeitusių sąlygų. Pavyzdžiui, mūsiškiai patyrusieji rodo jaunikliams, jog nereikia mirtinai bijoti vėliavėlių. Žinoma, jos labai nemalonios net suaugusiems vilkams, bet vaikams pademonstruoja, kad galima palįsti po tais raudonais skudurėliais. Blogai nebūna, o medžiotojai lieka it musę kandę.

Tą išmintį rodo ir šiaurės vilkų elgesys. Rusijoje jie būdavo medžiojami iš sraigtasparnių. Iš pradžių, pamatę sraigtasparnius, vilkai pakildavo iš dienos guolio ir imdavo bėgtis kas sau, kad tik toliau. Žinoma, kur tu pabėgsi... Daug jų šitaip bėgdami pražuvo. Praėjo kiek laiko, ir vilkai suprato, kad geriausia gynyba nuo sraigtasparnių – gulėti įsirausus sniege ir nė nekrustelėti. Žinoma, ne visiems išlaikydavo nervai, tačiau šią žmonių klastą vilkai perprato.

Lygiai taip vilkai Kazachstano stepėse išmoko gelbėtis nuo medžiotojų, kurie ėmė medžioti naktį iš automobilių, įsitaisę galingus prožektorius. Iš pradžių, pamatę automobilių šviesas, jie blaškydavosi, tačiau vėliau suprato, vos tik pasigirsta tolimas motoro ūžesys arba kur nors toli ima šviesti šviesos, reikia kuo skubiau bėgti į griovas, prie klampių druskingų ežerėlių, ar į kokią nors kitą automobiliams nepasiekiamą vietą.

Tikėkimės, kad ir mūsiškiai – ne kvailesni už šiaurės ir stepių vilkus. Išliks ir per šią, pavojingesnę nei ankstesnės, žiemą.

 

Informacijos šaltinis: www.bernardinai.lt

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.