Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Straipsniai Populiarūs Požiūris Kertami senojo miesto sodo medžiai

Populiarūs

Kertami senojo miesto sodo medžiai

Jau seniai reikia Vilniaus miestui ramaus, žalio, sutvarkyto parko – ir ne vieno. Atsirado galimybė tokį turėti. Buvo daug svarstymų, pasitarimų įvairiuose lygiuose, išklausyta daug nuomonių, mokslininkų pasisakymų, kalbų. Buvo konfliktas (ir išliko) tarp visuomenės, specialistų ir Sereikiškių parko atkūrimo projekto rengėjų – „Vilniaus plano“. Iki paskutinės minutės ruseno viltis, kad istorinio želdyno elementas – alėja nebus iškirsta. Juk tai viena iš istorinio želdyno vertybių! Bent taip yra šalyse, kur vertinamas parkų ir sodų palikimas. Istorinių želdynų atkūrimo procese paliekami šimtamečiai medžiai. O ypač vertinami tie, kurie formuoja erdvinę parko struktūrą. Yra metodikos – kaip tokius medžius reikia prižiūrėti ir išsaugoti.

Alėja prie parko vartų – prieš kelias savaites

Sužinojusi, kad prasidėjo darbai Sereikiškų parke, nuėjau įsitikinti: ar išlikusi alėja? Iki paskutinės minutės, kol nepamačiau, tikėjau, kad „specialistai“ gal dar įgis sveiko proto – nelies alėjos. Bet tas neįvyko. Ji ne tik iškirsta, bet alėjoje augę medžiai yra sveikut sveikutėliai. Kamienų pjūviai net švietė apsiniaukusią dieną. Darbininkai baigė rinkti šakas… Kas man gali atsakyti į klausimą: kas JIEMS davė teisę naikinti palikimą?! Tai ta pati ranka – kuri įrengė J. Basanavičiaus gatvę Palangoje ir sunaikino jos dvasią. Tai ir Sereikiškių parkas atrodys taip, kaip J. Basanavičiaus gatvė Palangoje?

Visas parko atkūrimo projektas taip ir nebuvo pristatytas. Tik girdėjome, kad labai daug milijonų kainuos jo įgyvendinimas. Kyla klausimas – kas vyksta? Ar tai visuotinis nesusišnekėjimas? Nemanau. Tai paprasčiausiai profesinis neišprusimas, profesinės brandos nebuvimas.

Ta pati vieta šiandien

Karštą vasaros dieną vos įėję pro vartus daugelis prisimins medžių šešėlį

 

Kodėl???

Fotografavo autorė 2010 m. balandžio 6 d.

Milda Aidukaitė

 

Informacijos šaltinis: www.lkas.lt
Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.