Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel

Populiarūs

Svetimžemės rūšys

Svetimžemės rūšys – tai augalai ir gyvūnai, tikslingai ar atsitiktinai įvežti į vietovę, kurioje jie niekada anksčiau neaugo, negyveno. Kai kurie svetimžemiai augalai, prieš šimtmečius atvežti į gėlynus, sodus ar parkus kaip puošmena, sulaukėjo ir ėmė savaime plisti.

- Invazinės svetimžemės rūšys yra viena iš didžiausių grėsmių įvairių pasaulio regionų, taip pat ir Europos biologinei įvairovei.
- Invaziniais laikomi tokie svetimžemiai organizmai, kurie įsigali naujoje aplinkoje, sparčiai plinta, įsikuria natūraliose ar pažeistose buveinėse ir kelia pavojų aplinkai, ekonomikai ar žmonių sveikatai.
- Didžiulių ekonominių nuostolių kyla dėl to, kad svetimžemiai organizmai pridaro žalos žemės ūkio gamybai, žuvininkystei, žmonių sveikatai. Lietuvoje svetimžemių organizmų daroma žala ekonominiu požiūriu iki šiol nevertinta.
- Vis intensyvesnė prekyba, turizmas ir prekių eksportas į užsienio šalis spartina svetimžemių organizmų plitimą
- Ankstyvoji prevencija ir galimos žalos numatymas galėtų reikšmingai padėti sustabdyti svetimžemių organizmų plitimą.
- Visuomenės sąmoningumas ir žinojimas apie svetimžemes rūšis turėtų padėti spręsti šią problemą.

Toliau tekstą skaitykite originaliame LGF straipsnyje

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.