Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel

Populiarūs

Metas liepžiedžių arbatai

metas liepziedziu arbatai

Liepos žiedai tinka ne tik arbatai. Galima paruošti jų gėrimą.

 

Liepos žiedai nuo seno – viena populiariausių ir patikimiausių liaudies medicinos priemonių. Juose gausu veikliųjų medžiagų, pasižyminčių ypatingu gydomuoju poveikiu. Tai – įvairūs eteriniai aliejai, flavonoidai, organinės rūgštys, rauginės medžiagos, vitaminas C.

Liepos žiedai renkami vasarą, o dabar metas skanauti jų arbatą. Liepžiedžių arbata vartojama sergant viršutinių kvėpavimo takų ligomis, bronchitu, gripu; ji mažina karščiavimą, menstruacijų skausmus, lengvina atsikosėjimą, pasižymi antibakteriniu ir priešuždegiminiu poveikiu. Šis augalas veikia raminamai, padeda atsipalaiduoti, todėl jo preparatus galima vartoti, kai vargina aukštas kraujospūdis, o nuoviru galima skalauti gerklę sergant angina. Arbata iš sudžiovintų liepos žiedų dažniausiai ruošiama taip: 1–2 šaukštelius žiedų reikia užplikyti verdančiu vandeniu ir, palaikius apie 10 minučių, nukošti, gerai išmaišyti. Rekomenduojama gerti po puodelį kelis kartus per dieną. Jeigu ruošiatės eiti į lauką, gerkite tik atvėsusią arbatą – liepų žiedai skatina prakaitavimą, todėl sušilę galite greičiau peršalti.

Liepos žiedai tinka ne tik arbatai. Galima paruošti jų gėrimą. Litrui vandens reikia dviejų saujų žiedų. Juos pavirinę apie 5 minutes, įdėkite liepžiedžių medaus, įpilkite stiklinę obuolių ar aviečių sulčių. Toks gėrimas vartojamas persišaldžius ar pablogėjus savijautai.

Kadangi šio medžio žiedai veikia raminamai ir padeda atsipalaiduoti, galite kelias saujas užplikytų žiedų įsipilti ir į jau paruoštą vonią.

Vaistams tinka ir liepų pumpurai bei žievė. Pumpurų užpilai vartojami sergant gastritu mažina skrandžio rūgštingumą bei stiprina imunitetą. Liepų žievė liaudies medicinoje nuo seno naudojama ne tik žmonių, bet ir gyvulių viduriavimui gydyti.

Žolininkė Jadvyga Balvočiūtė

 

Informacijos šaltinis: www.valstietis.lt

 

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.