Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Straipsniai Populiarūs Medžio galios Tyrimas: žmonių sveikata susijusi su medžių sveikata

Populiarūs

Tyrimas: žmonių sveikata susijusi su medžių sveikata

Iš įvairių skirtingų mokslo disciplinų daugėja įrodymų, kad bendra aplinkos ir žmonių sveikatos būklė glaudžiai susijusi. JAV Miškų tarnyba (USDA Forest Service) atliko tyrimą, kuriame patikrino, ar yra ryšys tarp medžių ir žmonių sveikatos būklės.

EAB-before-after 700

Toledo miesto gatvė 2006 m. ir 2009 m., kai uosius užpuolė uosiavabaliai

Miškininkui Geoffrey Donovanui (Geoffrey Donovan) ir jo kolegoms atsirado puiki proga įvykdyti šį tyrimą. Pastaruosius 18 metų JAV rytinę pakrantę ir centrinę šalies dalį įnirtingai puola itin pavojingas uosinis siaurablizgis (sin. smaragdinis uosiavabalis, uosinis blizgiavabalis) Agrilus planipennis. Jo apnikti medžiai greitai netenka lapų ir galiausiai visai žūsta. Per 18 metų šalis dėl jų jau neteko apie 100 mln. medžių.

G. Dovonanas kartu su kolegomis sulygino paskutinių 18 metų medžių sveikatos būklę su gyventojų sveikatos duomenimis. Svarbiausias dėmesys buvo skiriamas žmonių mirtingumui.

Įprasta manyti, kad žmonių sveikata daugiausiai susijusi su jų ekonominiu gerbūviu, išsilavinimu, geresnio medicininio aptarnavimo sąlygomis. Tai tiesa, bet tyrėjai atrado ryšį tarp medžių nykimo ir žmonių mirtingumo. Ten kur medžiai nyko sparčiausiai, ten ir mirčių daugėjo labiausiai. Nenuostabu, kad sparčiausiai daugėjo mirčių susijusių su kvėpavimo takų ligomis.

Mokslininkai iš Nacionalinio Standartų ir Technologijų instituto patvirtino ir tai, kad gyventojų turtinė padėtis ar išsilavinimas tik nežymiai koregavo skaičius. Lemiamas veiksnys vis tik galėtų būti medžių nykimas.

JAV auga 22 rūšių uosiai, būtent juos ir puola uosinis siaurablizgis. Vabzdys itin agresyvus ir nužudo praktiškai kiekvieną medį, kuriame įsiveisia. Mokslininkai dar nerado efektyvaus būdo su jais kovoti.

Originalaus straipsnio nuoroda 1, nuoroda 2 ir straipsnis pdf formate.

*****

Daugiau informacijos apie smaragdinį uosiavabalį (uosinį blizgiavabalį):

http://westernipm.org/index.cfm/ipm-in-the-west/communities/preparing-for-the-invasion-emerald-ash-borer-in-colorado/

Uosių apsauga nuo smaragdinio uosiavabalio (uosinio blizgiavabalio):

https://www.treehuggerswinnipeg.com/emeraldashborer

https://howigetridof.com/borer-beetle/

 

 

 

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.