Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Straipsniai Populiarūs Medžio galios Po metus trukusio tyrimo nustatė: geresnio išradimo už medį nėra

Populiarūs

Po metus trukusio tyrimo nustatė: geresnio išradimo už medį nėra

Planting Trees

Oksfordo universiteto mokslininkai po metus trukusių tyrinėjimų nustatė geriausią technologiją, mažinančią anglies dioksido kiekį atmosferoje ir galinčią padėti kovojant su pasauliniu atšilimu.

Tai – medžiai, rašo bloomberg.com.

Mokslininkai tyrinėjo įvairiausius planetos gelbėjimo metodus, įskaitant priemones, surenkančias dujas iš fabrikų bei elektrinių ar ištraukiančias anglies dioksidą tiesiai iš oro, taip pat galimybę priberti į vandenyną kalkių, kad pagerėtų dujų absorbcija, rodo antradienį paskelbta studija.

Tačiau nė vienas metodas nebuvo daugiau žadantis, negu medžių sodinimas arba medienos atliekų deginimas iki tam tikro tipo anglių, kurios beriamos į dirvožemį. Želdinimas mišku ir bioanglys, priskiriamos vadinamoms Neigiamų emisijų technologijoms (NET), buvo pigiausios priemonės, turėjo mažiau neaiškumų ir teikė papildomą naudą aplinkai, rodo tyrimas.

Politikai turėtų stengtis, kad šie metodai būtų naudojami plačiau, nes tai labiausiai drąsinančios perspektyvos iki pat 2050 metų, rašė mokslininkai.

Ši studija pasirodė po lapkričio mėnesį išleistos Oksfordo universiteto ataskaitos, nustačiusios, kad geoinžinerija, pavyzdžiui, jūros druskos ar sieros rūgšties purškimas į atmosferą saulės spinduliams atspindėti, netaps „stebuklinga kulka“ kovojant su pasauliniu atšilimu. Jungtinių Tautų Tarpvyriausybinė klimato kaitos komisija balandžio mėnesį nurodė, kad norint pažaboti pasaulines grėsmes, gali tekti susiurbti emisijas.

Iki 2050 metų pasitelkus NET, iš atmosferos būtų galima išsiurbti 2,5 metų CO2. Tam pakaktų tik apželdinimo miškais, bioanglių ir dirvožemio anglies gerinimo, pažymi universitetas.

Dauguma kitų technologijų yra brangios, reikalaujančios daug energijos sąnaudų ir keliančios daug neaiškumų bei iššūkių. Jas naudoti nėra lengviau, negu pradėti mažinti anglies dioksido emisijas.

Po 2050 metų „įmanoma“, kad NET turės daugiau potencialo, o šiuo metu jos laukia investicijų. Tačiau šių technologijų nereikėtų suprasti kaip „įprasto verslo“ ir jos neturėtų skatinti toliau naudoti iškastinį kurą, pažymima tyrime.

 

Informacijos šaltinis: www.delfi.lt

Informacijos šaltinis: www.bloomberg.com

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.