Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Straipsniai Populiarūs Bioįvairovė Vienas gražiausių Lietuvos vabalų rastas Neries regioniniame parke

Populiarūs

Vienas gražiausių Lietuvos vabalų rastas Neries regioniniame parke

polyphylla fullo

Neries regioninio parko gamta nepaliauja stebinti. Šį pavasarį aptiktos saugomo augalo - tuščiavidurio rūtenio bei grybo - krateriškojo taurūnio augimvietės, Dūkštų ąžuolyne išgirstos kūmuojančios raudonpilves kūmutės. O štai prieš kelias dienas parke pirmą kartą rastas margasis grambuolys - retas, į Lietuvos raudonąją knygą įtrauktos rūšies vabalas. Tai pirmoji šio vabalo radimvietė ne tik Neries regioniniame parke, bet ir Vilniaus apylinkėse.

Jis ne tik retas, tačiau ir vienas gražiausių Lietuvoje išplitusių vabalų. Vabalas aptiktas smėlingame Neries šlaite ties Peklynės kalnu. Nuo šiol ši vieta bus žinoma ne tik dėl mįslingo pavadinimo, čia augančių retųjų augalų, bet ir kaip tinkama buveinė šiam puikiam, margam vabalui.

Margasis grambuolys (Polyphylla fullo L.) Lietuvoje aptinkamas tik smėlėtose Nemuno, Neries ir Merkio pakrantėse bei Kuršių nerijos pajūrio kopose. Lietuvoje šis vabalas retas, nes čia praeina šiaurinė jo paplitimo riba.

Suaugę vabalai skraido birželio - liepos mėnesiais. Kiaušinius deda į dirvą (viena patelė padeda 25-40 kiaušinėlių). Iš jų išsiritusios lervos vystosi smėlyje, misdamos sumedėjusių augalų, daugiausia karklų ir jaunų pušaičių, šaknimis. Vystymosi trukmė - 4-5 metai.

Iki šiol Neries regioniniame parke buvo užregistruotos 1331 vabzdžių rūšys, iš jų vabalų - 270 rūšių.

 

Informacijos šaltinis: www.neriesparkas.lt

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.