Populiarūs

Rasti įdomios formos grybai

Dzūkijos nacionaliniame parke rasti įdomios formos grybai, primenantys ausis. Tai  tikrieji ausiagrybiai (Auricularia auricula-judae). Vaisiakūnis yra 3-10 cm skersmens,  ausies kaušelio formos, plonas nemėsingas, tamprios konsistencijos.

Pasak specialistų, pamačius šiuos ant medžių kamienų ar kelmų augančius ausiagrybius ir ausūnius dažnas net nepalaikytų jų grybais, bet daugelis iš mūsų jau yra juos matęs. Ir ne kur kitur, o savo lėkštėje.

Mūsų šalyje išpopuliarėjus rytietiškai virtuvei daug kam jau teko paragauti šių grybų, liaudiškai vadinamų "žydo ausimis", kinietiškuose troškiniuose ar japoniškoje miso sriuboje ir tai ragaudami žmonės turbūt net nesumąstydavo, kad tokie egzotiški malonios tekstūros grybai yra dažni taip pat ir Lietuvoje. Jie auga visus metus, dažniausiai sutinkami lapuočių miškuose tiek ant gyvų, tiek ant negyvų medžių, o ypač ant šeivamedžio.

Grybai beskoniai ir bekvapiai, patiekalams naudojami dėl savo kremzlę primenančios malonios tekstūros. Jaunų šių grybų trama būna tampri ir minkšta, jų galima dėti netgi į salotas. Sausros metu vaisiakūnis smarkiai susitraukia, tačiau gavęs pakankamai drėgmės vėl padidėja.

Šiuolaikiniuose medicinos tyrimuose buvo patvirtinti senovės kinų pastebėjimai apie tikrąjį ausiagrybį - šis grybas iš tiesų pasižymi teigiamu poveikiu sveikatai: mažina cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje, turi priešvėžinių sąvybių.

Auricularia auricula-judae

Auricularia auricula-judae, known as the Jew's ear, wood ear, jelly ear or by a number of other common names, is a species of edible Auriculariales fungus found worldwide. The fruiting body is distinguished by its noticeably ear-like shape and brown colouration; it grows upon wood, especially elder. Its specific epithet is derived from the belief that Judas Iscariot hanged himself from an elder tree; the common name "Judas's ear" eventually became "Jew's ear", while today "jelly ear" and other names are sometimes used. The fungus can be found throughout the year in temperate regions worldwide, where it grows upon both dead and living wood.

In the West, A. auricula-judae was used in folk medicine as recently as the 19th century for complaints including sore throats, sore eyes and jaundice, and as an astringent. Although it is not widely consumed in the West, it has long been popular in China, to the extent that Australia exported large volumes to China in the early twentieth century. Today, the fungus is a popular ingredient in many Chinese dishes, such as hot and sour soup, and also used in Chinese medicine. It is also used in Ghana, as a blood tonic. Modern research into possible medical applications have variously concluded that A. auricula-judae has antitumour, hypoglycemic, anticoagulant and cholesterol-lowering properties.

 

Informacijos šaltinis: www.vstt.lt, FB "Dzukija National Park"