Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Straipsniai Populiarūs Bioįvairovė Iš arčiau: „velnio vabalas“ – JAV priešas Nr.1 iš vabzdžių pasaulio

Populiarūs

Iš arčiau: „velnio vabalas“ – JAV priešas Nr.1 iš vabzdžių pasaulio

Šis Dominikos respublikoje gyvenantis ūsuočių šeimos vabalas atrodo grėsmingai. Ir ne tik atrodo. JAV vyriausybė šiuos vabalus paskelbė valstybės priešu Nr. 1. Vabzdžių pasaulyje, žinoma. Kuo tokį statusą užsitarnavo 4 cm ilgio raudonakis vabalas, apsiginklavęs tokio paties ilgio antenomis?

Ūsuotis
 

Įspūdingus ūsuočio kadrus 19-mečiui Čekijos fotografui Tomasui Celarui (Tomas Celar) pavyko užfiksuoti Punta Canoje (Dominika), atostogų Karibų jūros baseine metu. Jaunuolio teigimu, per dvi saloje praleistas savaites tokį vabalą jis matė tik sykį. Ir jis yra labiausiai į velnią panašus sutvėrimas, kokį tik jam yra tekę matyti.

„Kai nufotografavau, maniau, kad nuotraukoje jis atrodys įspūdingai, – pasakoja T. Celaras. – Bet kad taip įspūdingai – nesitikėjau. Tai – tikras blogio įsikūnijimas. Tie didžiuliai žiauturai ir ilgos antenos… Tiesa, Dominikoje ūsuočių – ne kažin kiek, nors jie kilę iš Karibų regiono ir Pietų Amerikos.“

Tačiau šiauriau esančiose platumose azijiniai ūsuočiai (Anoplophora glabripennis) – nacionalinė grėsmė. JAV vyriausybė neseniai paskelbė apie šių vabzdžių invazijos pavojų. Iš viso egzistuoja apie 20 tūkst. ūsuočių šeimos rūšių ir porūšių. O rugpjūtis – mėnuo, kai skelbiamas aukščiausio lygio pavojus.

Ūsuotis

„Ypatingai invazyvūs kenkėjai“ Amerikoje buvo pastebėti 1996 m., kai iš Azijos buvo atgabentos medinės pakuotės. Šie labai vislūs vabzdžiai minta 13 skirtingų rūšių lapuočiais medžiais ir juos nualina mirtinai. Klevai, kaštonai, beržai, gluosniai, guobos – mėgstamiausias ūsuočių patiekalas.

Nuo 1996-ųjų ūsuočiai paplito Ilinojaus, Niudžersio, Niujorko, Masačiusetso ir Ohajo valstijų lapuočiuose – iš viso nukirsta apie 80 tūkst. medžių, kurios nuniokojo ūsuočių populiacija. Ūsuočiai kėsinasi į poilsio zonų, parkų, miškų augmeniją, taip pat į miestuose ir priemiesčiuose augančius pavienius medžius.

Amerikoje siautėjantis azijinis ūsuotis

„Viešumas – svarbiausias mūsų ginklas kovoje su šiais vabzdžiais, – tvirtina Gyvūnų ir augalų sveikatos apsaugos inspektorė Rebeka Bliu (Rebecca Blue). – Kuo anksčiau šie gyviai bus pastebėti, tuo daugiau medžių galima išsaugoti.“ Azijinių ūsuočių amerikiečiai skatinami dairytis iškylose, žvejojant, ilsintis gamtoje ar savo sode, netgi kieme. Inspektorė rekomenduoja apžiūrėti medžius netoli namų. Suaugę vabzdžiai aktyviausi ir daugiausiai žalos pridaro vasaros pabaigoje ir ankstyvą rudenį. Juos galima pastebėti medžiuose, krūmuose, ant sienų, lauko baldų, automobilių, pėsčiųjų takų, taip pat baseinų vandens filtruose.

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.