Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Straipsniai Populiarūs Bioįvairovė Koks yra didžiausias gyvas organizmas Žemėje?

Populiarūs

Koks yra didžiausias gyvas organizmas Žemėje?

Pats didžiausias ir, gali būti, pats seniausias gyvas organizmas planetoje aptinkamas JAV Oregono valstijoje esančiuose Mėlynuosiuose kalnuose. Jis gyvena po žeme ir, per savo ilgą, galbūt net tūkstančių metų egzistenciją, yra pražudęs daugybę kitų gyvų organizmų. Ne, tai nėra kokia milžiniška pabaisa, ar į realybę persikėlęs fantastinis Orkas.

Armillaria ostoyae

Armillaria ostoyae Peck

Didžiausias organizmas žemėje – po žeme augantis grybas Armillaria ostoyae Peck, išsikerojęs 8.9 kvadratinių kilometrų teritorijoje.

Daugiau nei 1600 futbolo stadionų plotą užimantis grybas šimtais naikina senus medžius. Tai, žinoma, nieko blogo. Senų ir silpnų augalų pašalinimas yra svarbus ekosistemai – tai suteikia vietos naujiems ir stipresniems medžiams. Vis dėl to, šio grybo–milžino niekas nesulaikytų ir nenugalabytų, net jei norėtų: mokslininkai pirmą kartą suprato šio grybo didybę, kai aptiko vieną vienintelę jo ataugą, sveriančia 100 tonų.

Vienintelis išorinis šio organizmo požymis, pagal kurį galima jį aptikti (be daugybės mirusių medžių) – yra auksinės spalvos grybų viršūnėlės, vadinamos „medaus grybais“.

Be neįtikėtino organizmo dydžio, jis pasižymi dar ir ypač dideliu ilgaamžiškumu: gyvena nuo 2000 iki 8000 metų, patekdamas tarp seniausių pasaulio gyvių. Kaip ir neįtikėtinai senų miškų, šalia esančiuose Baltuosiuose kalnuose, šio regiono ekosistema išsilaikė stabili labai ilgą laiką, taip leisdama grybui plėstis tūkstančius metų.

Be kita ko, tai nėra vienintelis aptiktas milžiniškas šios rūšies grybas. Pastarasis taip pat turi ir mažąjį brolį Vašingtone, atrastą 1992 metais. Jo plotas – apie 6 kvadratinius kilometrus.

 

Informacijos šaltinis: www.technologijos.lt

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.