Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Straipsniai Populiarūs Įvairūs Kiek aukšti gali užaugti medžiai?

Populiarūs

Kiek aukšti gali užaugti medžiai?

sequoia

 

Aukščiausias pasaulyje medis, Kalifornijoje auganti sekvoja, virš žemės stiebiasi 116 metrų - tai daugiau nei futbolo stadiono ilgis. Praeityje greičiausiai buvo ir dar aukštesnių sekvojų, galbūt pasiekusių ir didžiausią teoriškai įmanomą medžio aukštį.

Būtent taip - yra viršutinė medžių aukščio riba, rašo „Life's Little Mysteries“.

Medžio aukščiui įtaką daro dvi priešingos jėgos - viena jį tempia aukštyn, o kita laiko prie žemės. Šių jėgų tarpusavio sąveiką tyrusi JAV biologų komanda suskaičiavo maksimalų galimą medžio aukštį arba tašką, kuriame abi jėgos susilygina ir medis nustoja augęs. Šis taškas yra tarp 122 ir 130 metrų.

Viena vertus, nurodo mokslininkai, medžiai miškuose „nori“ užaugti kaip tik galima aukštesni, kad aplenktų kaimynus ir gautų kuo daugiau saulės šviesos. Kita vertus, žemės trauka lemia, jog tampa vis sunkiau ir sunkiau iš šaknų į viršūnę pakelti vandenį.

Kai iš viršutinių lapų (arba spyglių) per fotosintezę gaunama mažiau energijos, nei jos reikia viršūnei aprūpinti vandeniu, medis nustoja augęs.

Tyrimo rezultatai buvo paskelbti 2004 metais žurnale „Nature“ Nr. 428.

Išskirtinį sekvojų aukštį, manoma, lemia daugelis faktorių, tarp jų - švelnus klimatas, gera dirva, pakankamas lietaus kiekis ir netgi sąžalynų tankumas, kuris skatina medžius stiebtis aukštyn.

 

Informacijos šaltinis: www.grynas.lt

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.