Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel

Mamologija

Veisiejų uosis

ety logo RGB PNG 1primary

 

Veisieju uosis 01 400Veisieju uosis 02 400

Veisieju uosis 03 400Tadas Volodkevicius 13 m. Lazdiju meno mokykla 400

Lukne Mockeviciute 5 m. Veisieju S. Gedos gimnazijos ikimokyklinis skyrius 400

Medžio pavadinimas: Veisiejų uosis

Rūšis: paprastasis uosis Fraxinus excelsior L.

Augimo vieta: Veisiejų dvaro parkas, Veisiejai, Lazdijų rajonas. Maps.lt žemėlapis

Koordinatės: 54.098256, 23.69117 (WGS)

Amžius: apie 207 metus

Fiziniai parametrai:
kamieno apimtis 1,3 m aukštyje - 520 cm
aukštis - 31 m


Veisiejų dvaro parko dendrologinių tyrimų atlikėjas parkotyrininkas – ekspertas Kęstutis Pranas Labanauskas Veisiejų uosį įvardija kaip medį milžiną ir parko puošmeną. Senasis uosis pasižymi savo itin didele, vešlia ir gan simetriška laja bei įspūdingos apimties liemeniu. Šis medis įvardijamas kaip medis „snaudalius“, kadangi vienas iš paskutiniųjų parke esančių medžių išskledžia lapus, ir vienas pirmųjų medžių, kuris rudenį juos numeta.

Veisiejų uosis yra išskirtinis medis Veisiejų dvaro parke. Medžio didybė ir puošnumas matomas tik įžengus į parką – tai parko puošmena. Jo neįmanoma nepastebėti ir neatkreipti dėmesio. Uosis dažnai yra lankomas, lankytojai itin mėgsta fotografuotis prie šio ilgaamžio medžio. Menininkai ir kūrėjai taip pat pastebi šį nuostabų medį. Apie Veisiejų uosį yra sukurta baladė (aut. Albertas Antanavičius). Veisiejų uosis yra antrasis pagal storį uosis Lietuvoje.

Veisiejų uosis jau daugiau kaip 200 metų puošia Veisiejų dvaro parką. Parką XVIII a. užveisė Mykolas Masalskis, kuris baigė Veisiejų dvaro statybas, tačiau pagal uosio amžių, manoma, kad šį medį pasodino tuomet, kai Veisiejus ir Veisiejų dvarą valdė buvęs Beržininkų seniūnas generolas Matas Žynevas. Tuo metu, XIX amžiaus pradžioje, Veisiejų dvaro parkas buvo performuojamas iš griežtai geometrinio į peizažinį.

 

Teikėjas: Veisiejų regioninio parko direkcija

334 balsai

 

 

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.