Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Straipsniai Kraštotvarka Straipsniai Tarpukario metų parkai ir skverai – dendrologiniai ir architektūriniai aspektai

Kraštotvarka

 

Laimutis Januškevičius, Jūratė Kamičaitytė-Virbašienė

 

Tarpukario metų parkai ir skverai – dendrologiniai ir architektūriniai aspektai

 

2006–2010 metų laikotarpiu buvo aplankyta ir ištirta per 30 šalies tarpukario metų miestų rekreacinių ir reprezentacinių želdynų. Dauguma šio laikotarpio parkų yra mišraus plano su vyraujančia peizažine dalimi. Didesnius ar mažesnius pasikeitimus šie želdynai patyrė pokario ir tautinio atgimimo metais, atsiradus jų teritorijoje naujiems infrastruktūros elementams, kurie daugiau ar mažiau suardė buvusią želdynų erdvinę struktūrą ir sumažino jų architektūrinę vertę. Iš viso ištirtuose želdynuose šiandien auga 130 introdukuotų sumedėjusių augalų rūšių ir formų (Pinophyta – 40, Magnoliophyta – 90), priklausančių 27 šeimoms ir 64 gentims (Pinophyta – 3 šeimos ir 10 genčių, Magnoliophyta – 24 ir 54). Kraštovaizdžio architektūros požiūriu vertingiausi yra Likėnų sanatorijos, Druskininkų K. Dineikos, Birštono, Alytaus miesto ir Alytaus kolegijos parkai.

Visas straipsnis .pdf formate 1 ir .pdf formate 2 (tęsinys)

 

Informacijos šaltinis: Klaipėdos valstybinės kolegijos mokslinis periodinis leidinys MIESTŲ ŽELDYNŲ FORMAVIMAS (2011 1 (8))

Straipsnis publikuojamas žurnalo redakcinei kolegijai sutikus

 

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.