Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel

Įranga, technika

Buivydo ąžuolas

ety logo RGB PNG 1primary

Buivydo azuolas 01 400Buivydo azuolas 02 400

Buivydo azuolas 03 400

 

Medžio pavadinimas:  Buivydo ąžuolas

Rūšis: paprastasis ąžuolas Quercus robur L.

Augimo vieta: Juodeikių kaimas (ties Sodžiaus g. Nr.17), Gaižaičių seniūnija, Joniškio rrajonas. Maps.lt žemėlapis

Koordinatės: 56.241904, 23.213098 (WGS)

Amžius: apie 300 metų

Fiziniai parametrai:
kamieno apimtis 1,3 m aukštyje - 550 cm, aukštis - 31,4 m


Ąžuolas saugo ir liudija Buivydų šeimos istoriją. Buivydų, kurių vardu 1938 m. buvo pavadinta Juodeikių pradžios mokykla. „Dr, Antano Buivydo Juodeikių pradžios mokykla“. Dr. Antanas Buivydas gimė 1856 m. Juodeikių kaime (Joniškio r., Šiaulių apskr.).  mokėsi Žagarėje, Šiaulių gimnazijoje, Maskvos universiteto Medicinos fakultete, kurį baigė 1884 m. Dar besimokydamas Maskvoje, įsijungė į lietuvių studentų aušrininkų veiklą. Išleido 4 numerius hektografuoto studentų laikraščio „Aušra“. Pradėjęs dirbti gydytoju Žagarėje, platino lietuviškus raštus, tautinį supratimą, populiarino medicinos žinias. Įskųstas policijai už lietuviškų raštų skleidimą, turėjo apleisti Žagarę. Teko daug kur dirbti - Rusijoje, Kirgistane, Turkistane, Gruzijoje... Kur begyventų, ryšių su Lietuva nenutraukė, bendradarbiavo lietuviškoje spaudoje „Ūkininke“ (1902m.), „Naujienose“ (1904m.), JAV leistoje „Unijoje“... Pasirašydavo slaptažodžiu Juzė, Žagaras. Mirė 1919 m. Tuloje.                                                                                                                                

Antano Buivydo dukra, Kauno akių klinikos gydytoja E. Kutorgienė (Buivydatė) padovanojo Juodeikių pradžios mokyklai fortepioną  (1938m.), kuriuo mokytojai ir mokiniai naudojosi ir po karo. Viktoras Kutorga, Strazdelio universiteto rektorius, medikas onkologas labai didžiavosi savo seneliu „Labai didžiuojuosi savo seneliu iš Juodeikių Žagarės apylinkės valstiečių sūnumi Antanu Buivydu. Jis užsispyrė ir  baigė Maskvos universitetą, tapo pirmosios lietuvių gydytojų kohortos nariu, rašė „Aušroje, JAV leistoje „Unijoje“ ir kt. („Švyturys“ 1991m. Nr.5 kovas Arvydas Juozaitis „Gyvenimo sūkury“ „Politika gimdo padorumo jausmus“ Viktoras Kutorga).                                                                      

Ernestas Kutorga biologijos mokslų daktaras, eilės knygų apie grybus autorius su savo atžalomis aplankė savo prosenelio dr. Antano Buivydo gimimo vietą, jo sodyboje augantį ąžuolą, aplankė Juodeikių dr. A. Buivydo pradžios mokyklą (bendruomenės namus dabar), atvežė  ir padovanojo bendruomenės muziejui keletą Juodeikių mokyklos vedėjo Stanislovo Kuzmos laiškų, rašytų E. Kutorgienei.

Juodeikių kaimo bendruomenė yra labai savita čia gyvenančių žmonių nuoširdumu ir nepaprastu darbštumu, turi savo metais iš metų besitęsiančias tradicijas. Įvairi apylinkių gamta. Bene unikaliausia  Šiaulių apskrityje yra Mūšos Tyrelio pelkė su vieninteliu  rajone natūraliu Miknaičių ežeru, gausybe retųjų paukščių, retųjų augalų. Pelkė sovietmečiu buvo kasama ir pardavinėjamos durpės ir tik juodeikiečių dėka šis naikinimo procesas buvo sustabdytas, o vietos mokytojas A.Žalys, už šį kilnų poelgį, apdovanotas aplinkosaugininko Č.Kudabos premija. 2015 metais atidarytas ilgiausias Lietuvoje, be perstojo turistų lankomas, pažintinis takas.

Juodeikiai - atokiausias rajono kaimas, nuo Joniškio centro nutolęs per 50 kilometrų, tačiau labai unikalus savo gamta, istorija, taipogi nuo gilios senovės savo kaimą mylinčiais ir garsinančiais žmonėmis. Į Juodeikius nuolat vežamos  užsieniečių ekskursijos, lankėsi Vytauto Didžiojo universiteto mokslininkai, nuolat atvyksta pavienės turistų grupės, pasak kurių čia pasisemia atgaivos ir protui ir sielai. Čia vyksta dailininkų plenerai.

 

Teikėjas:  Juodeikių kaimo bendruomenė

126 balsai

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.