Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Straipsniai Aktualijos Aktualijos Mokslininkai: didėti linkusią vilkų populiaciją reikia riboti

Straipsniai

Mokslininkai: didėti linkusią vilkų populiaciją reikia riboti

canis lupus
Canis lupus L.

 

Mokslininkų atliktų vilkų populiacijos būklės nustatymo ir vilkų genetinių tyrimų išvadose konstatuojama, jog Lietuvoje vilkų skaičius siekia apie 250 individų. Tai beveik optimalus dydis, kurį, mokslininkų siūlymu, dėl šiek tiek per didelio neigiamo poveikio gyventojams reikia sumažinti iki 230-240 vienetų.

Lietuvoje vilkų populiacijos būklė tiriama nuo 1934 m, kai buvo atliktos pirmosios jų apskaitos. Vilkų skaičiaus ir jų sumedžiojimo statistika pateikiama grafike:

 Metai 

 Vilkų skaičius 

 Sumedžiota 

1934

112

 

1939

248

 

1948

1723

 

1955

270

 

1960

104

 

1980

290

152

1990

350

122

1995

600

94

2000

545

48

2010

250

60

Paskutinį praėjusio amžiaus dešimtmetį fiksuotas vilkų populiacijos didėjimas ne tik Lietuvoje, bet kaimyninėse šalyse – Latvijoje, Estijoje. Ir šiandien Latvijoje gyvenantys apie 800 vilkų nuolatos didina šiauriniuose Lietuvos rajonuose gyvenančių vilkų skaičių. Jeigu Lenkijoje vilkų gausa nėra reguliuojama, tai Baltarusijoje tai planinga veikla. Todėl Lietuvos rytuose ir pietryčiuose vilkų pertekliaus nėra.

2009 metais Lietuvoje natūraliam vilkų populiacijos didėjimui stabdyti buvo nuspręsta nušauti 40 vilkų. Šiemet dėl dažnėjančių gyventojų nusiskundimų ir remiantis mokslininkų rekomendacijomis kvota padidinta iki 60. Mokslininkų vertinimu, tai išspręs, ypač šiaurės Lietuvos rajonuose, dažnus nusiskundimus dėl vilkų sunaikintų naminių šunų, žalos naminiams gyvūnams (beje, šios žalos valstybė nekompensuoja).

Anot Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento Biologinės įvairovės skyriaus vedėjo Selemono Paltanavičiaus, Lietuvos ekosistemoje vilkai yra aukščiausią pakopą užimantys plėšrieji žvėrys. Jų santykis su smulkesniais gyvūnais, ypač kanopiniais, dažnai naudojamas pavyzdžiu gamtoje esančiam balansui iliustruoti, o vilkai vadinami sanitarais. Šis jų vaidmuo gamtoje kai kada gali būti ypač svarbus reguliuojant kitų gyvūnų gausą ir užtikrinant populiacijų gyvybingumą. Tačiau toks idealizuotas vilko vaidmuo įmanomas tik ten, kur žmogus nesikiša į natūralią ekologinę gamtos piramidę.

Lietuvoje miškai užima apie trečdalį teritorijos ir tik maža miškų dalis auga be žmogaus įtakos. Todėl ir vilko, ir visų kitų miško gyvūnų populiacijos gali gyvuoti tik tokioje, žmogaus reguliuojamoje aplinkoje. Kadangi vilkas, kaip pavojų naminiams gyvūnams keliantis žvėris, turi atitinkamą visuomenės įvertinimą, tradicinis požiūris į jį yra neigiamas. Populiacijos reguliavimas leidžia iki nereikšmingų dydžių sumažinti neigiamus plėšrūnų veiklos padarinius.

 

Informacijos šaltinis: www.am.lt

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.